Foto: Pula Film Festival
Foto: Pula Film Festival

Režiser Ogresta je dobil tudi zlato areno za najboljšo režijo v tekmovalnem programu šestih hrvaških celovečercev, so zapisali na spletni strani festivala.

Igralka v filmu Vanja Ćirić je prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo. Zlata arena za najboljšo moško vlogo je šla v roke Reneja Bitorajca za vlogo v celovečercu Branka Schmidta A bili smo vam dobri. Schmidt, Sandra Antolić in Ognjen Sviličić so prejeli zlato areno za scenarij filma o težavah vojnih veteranov.

Sorodna novica Slovenska manjšinska koprodukcija Morena odpira znameniti filmski festival v Pulju

Režiserka in scenaristka družinske psihološke drame Morena Antoneta Alamat Kusijanović je prejela nagrado breza kot najboljša debitantka. Morena je svetovno premiero doživela na nedavnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bila prav tako razglašena za najboljšo debitantko v programu 15 dni režiserjev. Gre za koprodukcijo Hrvaške, Brazilije, ZDA in Slovenije. Igralka Danica Čurčić je prejela zlato areno za najboljšo stransko vlogo.

Zlato areno za glasbo so podelili Alenu in Nenadu Sinkauzu za prispevek k celovečercu Zora režiserja Daliborja Matanića. Zora je prejela nagrade tudi za najboljšo montažo, oblikovanje zvoka in kamero.

Med desetimi celovečernimi filmi v mednarodnem tekmovalnem programu je zlato areno prejel celovečerec Nowhere Special italijanskega režiserja Uberta Pasolinija, so še zapisali na spletni strani festivala.

Puljski festival je najstarejši filmski festival na Hrvaškem in eden najstarejših v Evropi, podelujejo pa nagrade zlata arena. Foto: Pula Film Festival
Puljski festival je najstarejši filmski festival na Hrvaškem in eden najstarejših v Evropi, podelujejo pa nagrade zlata arena. Foto: Pula Film Festival

Društvo hrvaških filmskih režiserjev je podelilo nagrado Fabijana Šovagovića za trajno sled v zgodovini hrvaškega filma filmskemu in gledališkemu igralcu Zdenku Jelčiću.

Na letošnjem filmskem festivalu v Pulju so od 17. julija predvajali več kot 90 filmov na več lokacijah v mestu. V tekmovalnem hrvaškem programu je bila tudi komedija režiserja Stanislava Tomića Po tamburi, ki je koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. V programu posebnih projekcij so prikazali tudi slovenski celovečerec Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.

Filmski festival je do 24. julija potekal v znameniti puljski areni in na nekaterih manjših prizoriščih v skladu s protikoronskimi ukrepi in omejenim številom obiskovalcev. Tako za filmske projekcije v areni niso bila potrebna covidna potrdila, so pa število sedišč omejili na 1500.