V Moskvi so leta 2020 začeli graditi nov filmski in koncertni kompleks, ki bo  filmski paviljon studia Mosfilm. Tako velikega gradbenega projekta studio ni videl že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: EPA
V Moskvi so leta 2020 začeli graditi nov filmski in koncertni kompleks, ki bo filmski paviljon studia Mosfilm. Tako velikega gradbenega projekta studio ni videl že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

"Predsedstvo Ruske filmske akademije je sklenilo, da v letu 2022 ne bo izbralo ruskega kandidata za nagrado oskar Ameriške akademije filmske umetnosti in znanosti," je Ruska akademija ta teden zapisala v izjavo za javnost. Dan pozneje je svoj odstop podal predsednik odbora za oskarjevske nominacije: poudarja, da je bila odločitev za bojkot "nezakonita" in sprejeta brez njegove vednosti.

"Vodstvo Ruske filmske akademije se je enostransko odločilo, da se Rusija letos ne bo potegovala za mednarodnega oskarja," je režiser Pavel Čuhraj zapisal v odstopnem pismu, ki ga je objavila tudi državna tiskovna agencija Tass.

Sorodna novica Liffe: Brez ljubezni

Edini ruski dobitnik oskarja: Rusija "ne pridobi ničesar" s sodelovanjem
Rusija je mednarodnega oskarja – do pred nekaj leti je bila nagrada znana kot tujejezični oskar – doslej dobila enkrat, leta 1994 za dramo Sleparsko sonce režiserja Nikite Mihalkova. Zgodba je bila postavljena v čas stalinistične represije leta 1936, ko na videz mirni zakon oficirja Rdeče armade zmoti prihod ženinega nekdanjega ljubimca.

76-letni Nikita Mihalkov, ki je tudi na čelu Zveze ruskih kinematografov, se je v zadnjih desetletjih prelevil v gorečega privrženca Putinovega režima; trenutno je eden najglasnejših zagovornikov vojne v Rusiji. Pred časom je za agencijo Tass komentiral, da "Rusija ne pridobi ničesar" s sodelovanjem na oskarjih, in namesto tega predlagal ustanovitev nove, enakovredne nagrade za območje nekdanjih sovjetskih držav.

"Zdi se mi, da preprosto nima smisla izbirati filma, ki bo zastopal Rusijo v deželi, ki trenutno zanika obstoj Rusije," je njegovo stališče.

Nikita Mihalkov ni bil vedno tako nastrojen proti ameriški filmski industriji: na fotografiji je z Bradom Pittom na premieri filma Svetovna vojna Z (2013) v Moskvi. Foto: AP
Nikita Mihalkov ni bil vedno tako nastrojen proti ameriški filmski industriji: na fotografiji je z Bradom Pittom na premieri filma Svetovna vojna Z (2013) v Moskvi. Foto: AP

V zadnjih letih sta kar dva ruska filma prišla v končni izbor nominirancev za mednarodnega oskarja: obe drami, Leviatan (2014) in Brez ljubezni (2017) je režiral Andrej Zvjagincev. Ker sta tematizirala politično korupcijo (in vlogo Ruske ortodoksne cerkve v njej), sta v domovini veljala za sporna filma in naletela na mešane odzive.

Ruski napad na Ukrajino je povzročil globok razkol na domači kulturni sceni: številni ugledni filmski ustvarjalci so domovino zaradi vojne zapustili. Med njimi sta bila tudi Kantemir Balagov in Kira Kovalenkov, obetavna filmska ustvarjalca, avtorja filmov, s katerima se je Rusija za mednarodnega oskarja potegovala v letih 2019 in 2021.