Skupine za pomoč žrtvam se borijo za to, da bi se spremenili časovni okviri zastaranja, ko žrtev še lahko toži svojega zlorabljevalca. Foto: Reuters
Skupine za pomoč žrtvam se borijo za to, da bi se spremenili časovni okviri zastaranja, ko žrtev še lahko toži svojega zlorabljevalca. Foto: Reuters
Spotlight
Spotlight je McCarthyjev peti celovečerec. Najbolj znan je njegov prvenec, melanholična drama The Station Agent (2003), zadnji - pred tem - pa komična drama The Cobbler z Adamom Sandlerjem v glavni vlogi. Foto: Reuters

Najbolj me skrbi, da bi ne le v cerkvenih krogih, ampak tudi laiki mislili, da gre za problem iz preteklosti in da se lahko sprostijo. Dokler ne bomo popolnoma prepričani, da je bil problem dokončno odpravljen, moramo ostati budni. Prizadevati si moramo za reforme, za spremembe.

Režiser Tom McCarthy
bostonski kardinal Bernard Law
Tradicionalno se duhovnikov, krivih spolnih zlorab, ni odstranjalo iz cerkvenih vrst, preprosto zato, ker jih ni nihče izpostavil. Vendar se je to v zadnjih 20 letih spremenilo, zato smo zdaj daj priča tudi izključitvam iz duhovniških vrst. Foto: Reuters

Časopis je leta 2002 dobil Pulitzerjevo nagrado za članek, v katerem so prikazali, kako Cerkev redno prikriva poročila o duhovnikih, ki naj bi spolno napadali otroke. Objava je sprožila val uradnih preiskav, ki so našle podobne vzorce v škofijah po vsem svetu.

Škandal je krepko nakrhal globalni ugled Katoliške Cerkve, spodkopal njen položaj moralne avtoritete in jo stal precejšnjo vsoto v sodnih stroških. Da obdobje krize še ni mimo, dokazuje že to, da jo je papež Frančišek še prejšnji mesec omenil med svojim prvim obiskom v ZDA; sešel se je z žrtvami in izjavil, da "Bog joče" spričo njihove bolečine.

Namesto zlorabe prikaže njene posledice
V filmu Spotlight režiser Tom McCarthy po korakih rekonstruira delo skupine raziskovalnih novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so dolge mesece brskali po sodnih dokumentih, iskali žrtve in duhovnike, krive zlorab. Film tako ne tematizira zlorabe same, pokaže pa, kako hude psihične in čustvene posledice je imela za žrtve: številni so posegli po drogah ali alkoholu, da bi se lažje spopadli z bolečino, nekateri pa so naredili samomor.

"Verjamem, da bo film opogumil tiste žrtve, ki so še vedno ujete v molk, sram in trpljenje, in jim pomagal, da bodo našle svoj glas," je prepričan David Clohessy, ki danes vodi Mrežo preživelih žrtev duhovniške zlorabe - izkušnja, ki jo ima žal tudi sam.


Znani obrazi v vlogah novinarjev

Igralska zasedba filma, ki v ameriške kinematografe prihaja 6. novembra, je zvezdniška: novinar Mike Rezendes je Mark Ruffalo, njegova kolegica Sacha Pfeiffer je Rachel McAdams, urednik Walter "Robby" Robinson pa Michael Keaton. Po gostovanju na nekaj festivalih so prve recenzije zelo pozitivne in nekateri film omenjajo celo v isti sapi z oskarjevskimi nominacijami. V njem igrajo še Liev Schreiber, Stanley Tucci, John Slattery, Billy Crudup in drugi.

Žrtve, prikazane v filmu, natančno popisujejo, kako pedofili iz vseh krogov - ne samo duhovniki - "vzgajajo" svoje potencialne žrtve: najprej jih zasipajo s pozornostjo, nato jim zaupajo kakšno neprimerno "skrivnost" (pokažejo jim na primer pornografske revije), zato pa se začnejo dejanske zlorabe. Tak vzorec se vedno znova pojavlja v pričevanjih ljudi, ki so javno obdolžili svoje nadlegovalce. "Počutiš se ujetega, ker te je vzgojil. Kako boš odklonil Boga?" to pojasni Phil Savino, ki ga v filmu igra Neal Huff.

Poglavje še ni zaprto
Sklepni kader filma Spotlight je seznam 206 mest po vsem svetu, kjer so doslej na dan prišli primeri spolne zlorabe otrok, za katere so bili krivi cerkveni predstavniki. Terence McKiernan, ki vodi spletno stran Bishop Accountability, ki objavlja dokumente in poročila o zlorabah ter o poskusih njihovega prekrivanja, se boji le tega, da bi ljudje po ogledu filma mislili, da je kriza že prebrodena (postavljen je namreč v obdobje pred več kot desetimi leti). "Ne bi bilo slabo, če bi se ljudje vprašali, na kakšen način se te stvari še dogajajo in ali smo danes res kaj na boljšem. Kako je mogoče, da se je ta grozljivi problem pojavil na vseh koncih sveta in kaj bomo v zvezi s tem storili?"

(Tudi) finančni udarec za RKC
Zavarovalniški strokovnjaki so leta 2012 na vatikanski konferenci ocenili, da je samo v ZDA morda tudi do sto tisoč otrok, ki so bili žrtve spolnih zlorab duhovnikov. Od izbruha škandala je bankrotiralo že okrog ducat ameriških škofij, deloma tudi zato, ker je bilo treba žrtvam izplačati za več kot tri milijarde dolarjev odškodnin.

Skupine za pomoč žrtvam se sicer borijo za to, da bi se spremenili časovni okviri zastaranja, ko žrtev še lahko toži svojega zlorabljevalca. RKC se brani, da bi podaljšanje teh rokov daljnoročno škodilo dobrodelnim ciljem institucije, aktivisti pa opozarjajo, da škofovine pomagajo žrtvam plačati za leta psihoterapije.

Najbolj me skrbi, da bi ne le v cerkvenih krogih, ampak tudi laiki mislili, da gre za problem iz preteklosti in da se lahko sprostijo. Dokler ne bomo popolnoma prepričani, da je bil problem dokončno odpravljen, moramo ostati budni. Prizadevati si moramo za reforme, za spremembe.

Režiser Tom McCarthy