12-letna Binti (Bebel Tshiani) sanja, da bo postala slavna vlogerka. Z očetom sta iz Konga brez dokumentov prebežala v Belgijo, kjer se morata pogosto skrivati pred policijo. 11-letni sramežljivi Elias (Mo Bakker) v hiši na drevesu vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih gozdnih žiraf iz Konga. Binti ga po naključju spozna, se pridruži njegovemu klubu in tako se začne vlogerska družbeno angažirana akcija.

Binti je film, v katerem se otroka naučita, da potrebujeta drug drugega, da bi izpolnila svoje sanje. Foto: Kinodvor
Binti je film, v katerem se otroka naučita, da potrebujeta drug drugega, da bi izpolnila svoje sanje. Foto: Kinodvor

(Ne tako zelo daljna) kolonialna preteklost
"Prepričana sem, da moji filmi izhajajo iz ljudi,
" je za TV Slovenija povedala režiserka Frederike Migom. "Verjamem v našo trdoživost. Mislim, da je človeštvo sposobno marsičesa. Resnično občudujem ljudi, ki se zavzemajo za druge in živali, kot recimo Binti." Čeprav je sama zgodba seveda daleč od režiserkinega življenja, pa je v njej zanimiv avtobiografski element: "Moj oče je bil rojen v Kongu. Dedek je delal tam v kolonialnih časih neverjetno je, kako so nam ti časi blizu. Dedek je še živ." Lik Eliasa tako rahlo spominja na njenega brata, ki je bil vedno borec za pravice živali. Film Binti je prežet z optimizmom, igrivostjo in upanjem, podčrta pa tudi vero v moč medkulturnega dialoga.

Otroški film Binti v Kinodvoru

Frederike Migom je režiserka, scenaristka in igralka. Po študiju drame in delu v New Yorku se je preselila v Pariz, kjer je študirala režijo; trenutno pa živi in dela v Bruslju. Po kratkih filmih Malakim in Adam & Everything je leta 2015 posnela kratki film Nkosi Coiffure, s katerim je obiskala številne festivale in bila zanj tudi nagrajena. Sledil je kratki dokumentarec Si-G, Binti pa je njen prvi celovečerec.