Po letu 1991, odkar Nemčija na Oskarjih nastopa kot ena sama država, so tujejezičnega oskarja dobili dvakrat, za Življenja drugih (2006) in Nikjer v Afriki (2001). Jim lahko v letu 2017 znova uspe z dramo Toni Erdmann? Foto: IMDb
Po letu 1991, odkar Nemčija na Oskarjih nastopa kot ena sama država, so tujejezičnega oskarja dobili dvakrat, za Življenja drugih (2006) in Nikjer v Afriki (2001). Jim lahko v letu 2017 znova uspe z dramo Toni Erdmann? Foto: IMDb
Bučko
Edini animirani film v deveterici je švicarski kandidat, v tehniki stop motion posneti Bučko. Pri nas smo ga lahko videli v okviru festivala Liffe. Foto: IMDb
Houston, imamo problem!
Virčev film Houston, imamo problem! je v tekmo za nominacijo za tujejezičnega oskarja poslala strokovna žirija v sestavi Ida Weiss, Emil Svetlik, Igor Prassel, Peter Bratuša, Darko Sinko, Urša Loboda, Miha Tozon in Ana Šturm izmed treh celovečernih filmov, ki so jih prijavili producenti. V igri sta bila še filma Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala in Nočno življenje režiserja Damjana Kozoleta.

Šest filmskih naslovov v ožjem izboru je določilo glasovanje losangeleškega odbora, v katerem sedi več sto članov Akademije filmskih znanosti in umetnosti. Ostale tri naslove je prispeval izvršni odbor sekcije tujejezičnega filma. Sistem izbora, ki ga je Akademija vpeljala leta 2006, je narejen tako, da bi preprečil zadrege, do kakršnih je v preteklosti že prihajalo, ko vsesplošno priznani in hvaljeni filmi niso dobili nominacije.

Seveda pa ostaja vprašanje, ali je Akademiji v resnici uspelo rešiti svojo zagato. Poleg že omenjenih Juliete in Elle sta skozi sito padla tudi dobitnik beneškega zlatega leva, Odprto morje (Fuocoammare) ter Neruda, mednarodno hvaljeni biografski projekt čilskega avtorja Pabla Larraína.

Verhoevnova Ona, ki jo je Akademija upoštevala kot francosko prijavo, je po odmevni premieri v Cannesu že vstopila v ring sezone nagrad: film je nominiran za dva zlata globusa, Isabelle Huppert v glavni vlogi pa še za več drugih nagrad.

Če se sprašujete, kam je izginila Služkinja, še en silno odmeven film iztekajočega se leta, je treba povedati, da je erotična drama Parka Chan-wooka "klonila" že prej: Južna Koreja je niti ni izbrala za svojega kandidata za nominacijo.

Toni Erdmann korak bliže svetemu gralu
Sta pa zato v končnem izboru vsaj dva pričakovana favorita: nemški kandidat, grenko-sladka komična drama Toni Erdmann v režiji Maren Ade, ter novi film iranskega oskarjevca Asgharja Farhadija, Trgovski potnik. Izbor je bil naklonjen še kanadskemu "čudežnemu dečku" Xavierju Dolanu, ki je z dramo It’s Only the End of the World sicer požel mešane odzive. Prav tako deljena so bila mnenja o še enem filmu v izboru, ruski črno-beli vojni drami Raj, ki jo je režiral mojster Andrej Končalovski.

Države v ožjem izboru za oskarjevsko nominacijo so torej:

Avstralija: Tanna (režija: Bentley Dean in Martin Butler)
Danska: Under sandet / Land of Mine (režija: Martin Zandvliet)
Iran: Forushande / Trgovski potnik (režija: Asghar Farhadi)
Kanada: It’s Only the End of the World (režija: Xavier Dolan)
Nemčija: Toni Erdmann (režija: Maren Ade)
Norveška: Kongens Nei / King's Choice (režija: Erik Poppe)
Rusija: Raj / Paradise (režija: Andrej Končalovski)
Švedska: En man som heter Ove / Mož z imenom Ove (režija: Hannes Holm)
Švica: Ma vie de courgette / Bučko (režija: Claude Barras)

Pet končnih nominirancev bo z zgornjega seznama zbral odbor povabljenih članov. Nominacije v vseh kategorijah bodo razkrite 24. januarja, podelitev oskarjev pa se bo odvijala 26. februarja.