Razgled na led in gore razkriva posebne čare severnih točk sveta. Foto: RTV SLO/Gregor Kresal
Razgled na led in gore razkriva posebne čare severnih točk sveta. Foto: RTV SLO/Gregor Kresal
Dokumentarni film Svalbard - Špice Spitzbergna prikazuje življenje slovenske alpinistične odprave v Svalbardu. Foto: RTV SLO/Gregor Kresal

Film je prikazal tri slovenske odprave v letih 2005, 2006 in 2007 na poti po največjem otoku Spitzbergnu v arhipelagu Svalbard in vse logistične težave, s katerimi se je skupina pod vodstvom Gregorja Kresala morala spoprijeti, preden je dosegla zastavlene cilje. Scenarista oddaje sta Gregor Kresal in Boštjan Mašera, ki je tudi režiser.

Najbolj severno na Norveški
Arhipelag Svalbard je poleg Zemlje Franca Jožefa, Severne in Grantove zemlje ter zgornjega dela Grenlandije eden najbližjih arhipelagov severnemu tečaju. Do leta 1920 je bil nikogaršnja zemlja, a so po mednarodnem sporazumu nadzor nad otočjem dodelili Norveški. Vse tedanje države podpisnice pa imajo še vedno pravico do izkoriščanja tamkajšnjih naravnih bogastev.

Arhitek in alpinist
Gregor Kresal je arhitekt in vrhunski alpinist. Po mnogih odpravah v visokogorja Himalaje in Alp je nekaj let nazaj začel raziskovati polarni krog in že vrsto let obiskuje Svalbard. Gre za rudarska naselja, kjer življenje zaznamujejo dnevi neskončne teme, prepoved alkohola, orkanski vetrovi, temperature tudi do minus 50 °C in bivalni prostori, ki so za arhitekta na prvi pogled prav moreči.

Poleg tega pa so na vrhovih Atomske verige najvišje in najbolj strme stene, kar je bil za odpravo nov izziv, saj terjajo prav zato povsem drugačen pristop k alpinizmu kot v Alpah, Patagoniji ali na drugih področjih po svetu. Na vsakem koraku pa te lahko preseneti še severni medved.