Peta - in morda zadnja - sezona deklet na HBO prihaja leta 2016. Foto: AP
Peta - in morda zadnja - sezona deklet na HBO prihaja leta 2016. Foto: AP
Lisa Joyce
Lisa Joyce bo Maxine, "entuziastična, čeprav zblojena novinarka, ki se slučajno znajde na čelu gibanja, na katerega ne ona ne svet še nista pripravljena". Foto: AP

V nasprotju z Girls Lena Dunham v seriji Max ne bo nastopala, bo pa režirala (vsaj) njeno pilotno epizodo. Naslovno vlogo Maxine Woodruff, mlade in ambiciozne novinarke, ki se leta 1963 priključi drugemu valu feminizma, bo igrala Lisa Joyce. (Joyceova sicer še ni vsakomur prepoznaven zvezdniški obraz, ima pa za seboj vloge v več priljubljenih serijah, denimo v Boardwalk Empire, The Killing in The Good Wife.)

Nadaljevanka Max bo tako precej pozornosti posvetila feminističnemu gibanju. Leni ta tema nikakor ni tuja; v septembru sta s producentko Girls Jenni Konner začeli izdajati spletno revijo Lenny, ki je posvečena tematikam "feminizma, mode, zdravja, politike, prijateljstva in vsega drugega". Prav za zadnjo številko Lenny je Jennifer Lawrence napisala svoj odmevni esej o prepadu med višino honorarjev za ženske in moške v Hollywoodu.

Pri HBO-ju že iščejo nadomestek za Girls?
Max je samo ena izmed več novih HBO-jevih serij, ki se vrtijo okrog žensk. Naročili za pilotni epizodi novih serij sta dobili tudi komičarki Whitney Cummings (o novodobnih zvezah) in Sarah Silverman (o patološko iskreni ženski v krizi srednjih let), pa tudi zvezda YouTuba Issa Rae (njeni seriji bo naslov Insecure in bo tematizirala prigode v življenju mlade Afroameričanke).

Morda je ta eksplozija novih načrtov povezana tudi s tem, da je Dunhamova pred kratkim napovedala, da bi naslednja sezona Deklet lahko bila tudi zadnja. "Amerika je obsedena s tem, da serije žene prek njihovega roka uporabe ... Raje imam britanski model. Noter in ven. (...) Nikoli ne reci nikoli, ampak trenutno razmišljamo o koncu. Začeli smo se ukvarjati s tem, kako počasi končati zgodbe teh mladih žensk."