Michel Franco (1979). Foto: EPA
Michel Franco (1979). Foto: EPA

Leta 1979 v mehiški prestolnici rojenega Michela Franca so organizatorji sarajevskega festivala označili za ustvarjalca presenetljivega in prepoznavnega filmskega jezika, ki je mehiško kinematografijo postavil v središče svetovnega zanimanja. Po njihovi oceni gre za enega najpomembnejših sodobnih neodvisnih filmskih ustvarjalcev. Na festivalu, ki bo tokrat potekal med 14. do 21. avgustom, se mu bodo poklonili tudi z retrospektivo v programu Posvečeno.

Peterica Francovih filmov v Sarajevu
Na festivalu bodo predstavili filme, za katere je Franco napisal scenarij, jih režiral in produciral: Kronika, Apriline hčerke, Despues de Lucia, Daniel in Ana ter A los ojos. Filmar je Sarajevo prvič obiskal leta 2009 s prvencem Daniel in Ana, ki so ga sicer premierno prikazali na festivalu v Cannesu v sekciji Directors' Fortnight. Osem let kasneje je na 23. izvedbi sarajevskega festivala predsedoval žiriji tekmovalnega programa igranih filmov, istega leta so v sklopu programa Open Air prikazali njegov film Apriline hčerke, v Cannesu pa je zanj dobil nagrado žirije v sekciji Un Certain Regard.

Sorodna novica Srce Sarajeva Strašni materi, častni srci Stonu in Cleesu

Kljub temu da sta to poletje že odpovedana filmska festivala v Motovunu in Pulju, se v Sarajevu ne nameravajo odpovedati svojemu dogodku. "Zavedamo se odgovornosti pri organizaciji takšnega dogodka," je povedal direktor festivala Mirsad Purivatra. Sarajevska festivalska ekipa si po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina v sodelovanju s pristojnimi institucijami od konca maja prizadeva za vzpostavitev epidemiološkega protokola za vse festivalske lokacije.

"Covid-19 je vplival na vse vidike življenja po svetu, zato je moral sarajevski filmski festival skozi določene spremembe, kar pomeni druženje v manjših skupinah, manj gostov, nobenih sprejemov in zabav, ki smo jih vajeni, a kot vedno bo veliko kakovostnih filmov, odličnih projekcij in pogovorov o filmih," je dodal festivalski direktor. Njihovo poslanstvo je po njegovih besedah enako kot prvega dne, ko je bil festival ustanovljen v obleganem mestu – praznovati življenje, človečnost in umetnost, tako da imajo zdaj po njegovem mnenju še eno priložnost, da se s kulturo borijo proti težavam.

"Z organizacijo festivala v skladu z nasveti zdravstvenih delavcev in odgovornim obnašanjem ter v skladu z jasno opredeljenimi smernicami lahko pokažemo, kako je mogoče graditi socialno kohezijo tudi tam, kjer smo dolžni vzdrževati fizično distanco," je še dodal direktor festivala.

Sicer pa je trenutno v postprodukciji Francov najnovejši film Nuevo orden, dogajanje katerega je postavljeno v distopijski Ciudad de Mexico. Zanimanje zanj pa so že pokazali vsi najpomembnejši festivali kategorije A, so še zapisali organizatorji festivala v Sarajevu.