Režiser Abdellatif Kechiche in igralki Lea Seydoux in Adele Exarchopoulos, ki sta v filmu Modra je najtoplejša barva zaigrali Emmo in Adele. Foto: Reuters
Režiser Abdellatif Kechiche in igralki Lea Seydoux in Adele Exarchopoulos, ki sta v filmu Modra je najtoplejša barva zaigrali Emmo in Adele. Foto: Reuters

se zaradi pravil o predvajanju ne bo mogel potegovati za oskarja v kategoriji za najboljši tuji film.

Po pravilih ameriške akademije morajo filme, ki se potegujejo za prestižni kipec, v domačih državah predvajati najkasneje do konca septembra, poroča britanski Guardian. Letošnji canski zmagovalec, epska intimna drama o ljubezni med dvema dekletoma, La Vie d'Adele - Chapitre 1 & 2 (angleški naslov je Blue is the Warmest Colour oz. v prevodu Modra je najtoplejša barva) pa prihaja na redni spored francoskih kinematografov šele 9. oktobra.

Francoski distributer Wild Bunch kljub številnim prošnjam, naj prestavi začetek predvajanja, to zavrača, kar pomeni, da se čutna in ganljiva ljubezenska zgodba, pod katero se je podpisal v Tuniziji rojeni francoski režiser Abdellatia Kechiche, ne bo mogla potegovati za nagrado.

Nominacija za oskarja bi močno olajšala promocijo
Jonathan Sehring, predsednik podjetja Sundance Selects/IFC Film, ki je lastnik pravic za predvajanje filma v ZDA, je dejal, da so si prizadevali, da bi se predvajanje začelo prej. Morebitna nominacija za oskarja bi namreč olajšala promocijo filma. "Dejansko so razmišljali o ekskluzivnem predvajanju v Lillu, a so francoske oblasti vztrajale, da mora biti film široko distribuiran, če se želi vključiti v boj za nominacije," je dejal Sehring.

Še vedno pa obstaja možnost, da bo film, podobno kot letos film Ljubezen (Amour) režiserja Michaela Hanekeja, nominiran v kategoriji najboljši film, za katere ne velja časovna določitev predvajanja.