Uvodni film bo Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, ki je bil premierno prikazan lani marca v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. V glavni vlogi nastopa Janez Škof, njegovega brata igra Valter Dragan, v filmu pa nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo.

Gledalce, ki bodo Dneve slovenskega filma prvič spremljali po spletu, bo pred filmom nagovoril slovenski veleposlanik Robert Kokalj, po filmu pa bo po Zoomu potekal pogovor z režiserjem Metodom Pevcem in igralko Katarino Čas, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Foto: Festival slovenskega filma
Foto: Festival slovenskega filma

Zgodbe iz kostanjevih gozdov, celovečerni prvenec režiserja Gregorja Božiča, skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov pripovedujejo o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Večkrat nagrajeni film je imel svetovno premiero na predlanskem 44. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, isto leto je na Festivalu slovenskega filma prejel kar 11 nagrad vesna, med njimi za najboljši celovečerec, režijo, glavno moško vlogo in nagrado občinstva.

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov domov je predlani na Festivalu slovenskega filma odnesel kar 11 nagrad vesna. Foto: Nosorogi, zavod za kulturno dejavnost
Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov domov je predlani na Festivalu slovenskega filma odnesel kar 11 nagrad vesna. Foto: Nosorogi, zavod za kulturno dejavnost

V filmu Polsestra režiserja Damjana Kozoleta v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Utrinek iz filma Polsestra. Foto: Urša Premik
Utrinek iz filma Polsestra. Foto: Urša Premik

Predstavitve slovenskega filma so letos potekale v Beogradu, od 24. do 27. maja bodo v puljskem kinu Valli, do konca letos pa so predvidene tudi v Rimu, Lizboni, Luksemburgu, Sarajevu, Parizu in Pekingu.