Protagonistki filma Polsestra igrata Liza Marijina in Urša Menart. Foto: Kinodvor
Protagonistki filma Polsestra igrata Liza Marijina in Urša Menart. Foto: Kinodvor

Festival poteka v odprtem filmskem gledališču na jezeru Bundek čisto blizu zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti.

Sorodna novica "Resnično življenje je bolj dolgočasno kot filmi – a to še ni razlog, da bi delali dolgočasne filme"

"Film je po premieri začel intenzivno pot po mednarodnih festivalih, ki jo je prekinila koronakriza. Zdaj se ta pot nadaljuje," so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Polsestra bo te dni prikazana tudi v tekmovalnem festivalskem programu Sofia IFF, ki je bil prav tako prestavljen z marca na julij.

Poleg Polsestre bodo v tekmovalnem programu v Sofiji prikazane še tri slovenske manjšinske koprodukcije, ki jih je sofinanciral Slovenski filmski center, in sicer Oče režiserja Srdana Golubovića, Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske in Šivi Miroslava Terzića.

Sorodna novica "Veliko ljudi je za ukradene otroke prvič slišalo ne prek medijev, ampak skozi ogled filma"

Polsestra pripoveduje zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. "To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata," polsestri opisuje režiser.

Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu lanskoletnega filmskega festivala v Karlovih Varih. V glavnih vlogah sta zaigrali Liza Marijina in Urša Menart – ta skupaj s Kozoletom in Ognjenom Sviličićem podpisuje tudi scenarij. Liza Marijina je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Ob njima igrata še Jurij Drevenšek in pokojni Peter Musevski.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma je Mitja Kozamernik.

Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija.