Christopher Nolan Dunkirk začne in medias res: v trenutku, ko se na tisoče britanskih in zavezniških vojakov znajde v obroču sovražnih sil. Obkoljeni na obali so v nemogočem položaju, saj imajo za hrbtom le morje, medtem ko se sovražnik nevarno približuje. Foto: Kolosej
Christopher Nolan Dunkirk začne in medias res: v trenutku, ko se na tisoče britanskih in zavezniških vojakov znajde v obroču sovražnih sil. Obkoljeni na obali so v nemogočem položaju, saj imajo za hrbtom le morje, medtem ko se sovražnik nevarno približuje. Foto: Kolosej
Na mlečni poti
Režiser Emir Kusturica, dobitnik dveh zlatih palm canskega festivala, si je odmeril glavno moško vlogo ob brezčasni divi Monici Belucci. Kritiki imajo o vojni drami Na mlečni poti mešana mnenja, Kusturica pa jo opisuje kot "vrnitev k svojim koreninam". Foto: Kinodvor
Film pod zvezdami
Niz filmov pod zvezdami na Ljubljanskem gradu v treh tednih na grajsko dvorišče zvabi okrog 15 tisoč gledalcev. Foto: Kinodvor

Organizatorji so otvoritveni film režiserja Michaela Dudoka de Wita označili kot presunljivo, poetično animirano alegorijo o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni. O tem, zakaj se mu je želva kot starodavna, "nesrčkana" žival zdela zanimiva prezenca za na filmsko platno, je Dudok de Wit letos spregovoril tudi v intervjuju za MMC.

Kot predfilm bodo prikazali Nočno ptico, kratki film režiserke in animatorke Špele Čadež, ki se bo tudi udeležila odprtja Filma pod zvezdami.

Odiseja, ki jo je režiral Jerome Salle, je film o življenju slovitega raziskovalca in filmarja podvodnih svetov Jacquesa Cousteauja. Epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki prekrižari oceane in polovico stoletja v življenju raziskovalca in filmarja podvodnih svetov. V glavnih vlogah sta zaigrala Lambert Wilson in Audrey Tautou.

Lady Macbeth - a ne tista smrtonosna Shakespearova
V torek, 11. julija, bo na vrsti predpremiera filma Lady Macbeth, sodobnega filma noir, preoblečenega v viktorijansko kostumsko dramo. Drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja Williama Oldroyda velja za eno od odkritij torontskega filmskega festivala in senzacijo festivalov v Rotterdamu in Sundanceu.

Kako se Nolan odreže pri vojni epopeji?
Za 20. julij je napovedana premiera filma Dunkirk: Boj do zadnjega moža Christopherja Nolana. Spomladi 1940 se je 400.000 vojakov, pripadnikov zavezniških sil, znašlo v obroču nemške vojske. Ujeti na sipinah obalnega mesteca Dunkerque na severu Francije so bili povsem izpostavljeni napadu. V največji pomorski evakuacijski akciji, kar jih pomni vojaška zgodovina, se je njihovemu reševanju pridružilo 700 civilnih plovil. Nolan je posnel zgodbo o operaciji Dinamo in enega najteže pričakovanih filmov letošnjega leta, so zapisali organizatorji.

Finski mojster grenkega nasmeška
Pet dni zatem bo predpremiero doživel novi film Akija Kaurismakija Druga stran upanja. Finski velemojster abstraktnega humorja z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejem prosilce za azil.

Kot zadnja pa bo 29. julija na vrsti predpremiera filma Na mlečni poti Emirja Kusturice. V zgodbi o strastni, prepovedani ljubezni, ki ljubimca posrka v vrtinec fantastičnih, a neverjetnih avantur, sta v glavnih vlogah zaigrala Kusturica in Monica Bellucci.

Filmi bodo do 29. julija na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Film pod zvezdami v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad.

5.7.Rdeča želva; Nočna ptica
6.7.Manchester by the Sea
7.7.Odiseja
8.7.Dežela La La
9.7.Ona
10.7.Rogue One: Zgodba vojne zvezd
11.7.Lady Macbeth
12.7.Nočno življenje
13.7.Toni Erdmann
14.7.Nočne ptice
15.7.The Beatles: Osem dni na teden
16.7.Paterson
17.7.Dotik vode
18.7.Jaz, Daniel Blake
19.7.ni predstave
20.7.Dunkirk
21.7.Lev: Dolga pot domov
22.7.Prihod
23.7.Jackie
24.7.Samo konec sveta
25.7.Druga stran upanja
26.7.Dan osvoboditve
27.7.Ljubezen in prijateljstvo
28.7.Mesečina
29.7.Na mlečni poti
O Lady Macbeth
O Lady Macbeth