Luc Besson je med drugim avtor najdražjega filma, kar so jih kdaj posneli v Franciji: Valerian in mesto tisočerih planetov je imel proračun v vrednosti dvesto milijonov evrov. Foto: Reuters
Luc Besson je med drugim avtor najdražjega filma, kar so jih kdaj posneli v Franciji: Valerian in mesto tisočerih planetov je imel proračun v vrednosti dvesto milijonov evrov. Foto: Reuters

Sodba ji tudi preprečuje, da bi ga tožila zaradi istih obtožb v Franciji ali drugod po Evropi.

Sodbo je v sredo izreklo kasacijsko sodišče (Cour de Cassation), ki je vrhovno sodišče v pravosodnem sistemu, pristojno za presojo, ali so bile sodne odločbe drugih sodišč sprejete skladno z zakonodajo. Trenutno ne obstaja nobeno sredstvo, ki bi omogočilo sprejetje pritožbe.

V sodnem dokumentu, ki ga je pridobil Variety, piše, da je "po preučitvi dopustnosti pritožbe in spisov iz navodil kasacijsko sodišče ugotovilo, da trenutno ne obstaja nobeno sredstvo, ki bi omogočilo sprejetje pritožbe". Kot del sodbe je bilo belgijsko-nizozemski igralki Sand Van Roy (1987) naloženo, da mora francoskemu režiserju, scenaristu in producentu (1959) plačati 2500 evrov.

Gre za četrti in zadnji pravni pouk v tej zadevi. Pravna bitka se je začela, ko je igralka maja in julija 2018 Bessona prijavila policiji. Pariški tožilec je februarja 2019 po devetmesečni preiskavi zaradi pomanjkanja dokazov zavrnil primer. Van Roy je nato marca 2019 vložila civilno pritožbo zaradi istih obtožb, ki je bila po triletni preiskavi decembra 2021 znova zavrnjena in je vključevala zaslišanja prič, vključno z Bessonovo nekdanjo ženo, igralko in režiserko Maïwenn, s katero ima tudi otroka. Med pričami je bila tudi njegova nekdanja partnerica Anne Parillaud, prav tako igralka, s katero ima dva otroka. Sodni postopek je vključeval tudi izvedenska mnenja civilne stranke in zaslišanje Bessona. Van Roy se je nato pritožila na sodbo in znova izgubila. Pred zdajšnjo dokončno sodbo kasacijskega sodišča je Sand Van Roy poskušala tožbo zaradi istih obtožb vložiti tudi v Belgiji, a je bila neuspešna.

Sand Van Roy na filmskem festivalu v Cannesu leta 2019. Foto: EPA
Sand Van Roy na filmskem festivalu v Cannesu leta 2019. Foto: EPA

Igralka, ki je imela majhno vlogo v Bessonovem filmu Valerian in mesto tisočerih planetov iz leta 2017, je trdila, da sta bila v razmerju, ki se je začelo med snemanjem tega filma. Odigrala je prav tako manjšo vlogo v njegovem filmu Taksi 5, ki je premiero doživel leto pozneje. Po njenih besedah jo je Besson v obdobju izmeničnega videvanja in razhajanja štirikrat posilil, a se je bala za svojo kariero in zadeve ni upala takoj prijaviti.

Eno od posilstev naj bi se zgodilo v noči na 17. maj 2018 v hotelu Bristol v Parizu, pri čemer naj bi jo Besson tudi omamil. Radio Europe 1 je takrat povzel njeno pričanje, da "je spila skodelico čaja, nato pa se je počutila slabo in izgubila zavest".

Ko se je ovedela, naj bi se je režiser dotikal in penetriral vanjo ter ji nato ob odhodu v hotelski sobi pustil šop bankovcev. A so po prijavi igralke opravili krvno analizo, ki je pokazala, da ni bila omamljena.

Sodba potrjuje vse odločitve zadnjih petih let

Glede zdajšnje dokončne odločitve sodišča je Bessonov odvetnik Thierry Marambert za Variety sporočil: "Ta odločitev potrjuje razrešitev v korist Luca Bessona in potrjuje vse odločitve zadnjih petih let, s katerimi je bil razglašen za nedolžnega."

Gre za dokončen konec "postopka, ki se je začel leta 2018, med katerim so Luca Bessona sistematično oprostili vsi sodniki, ki so preučevali primer", je sklenil odvetnik. Besson je sicer ves čas zanikal trditve igralke in jih označil za "fantazijske obtožbe".