Na premiero je prišel tudi priljubljeni igralec Marko Mandić, ki je posodil glas animiranemu Muriju. Foto: MMC RTV SLO
Na premiero je prišel tudi priljubljeni igralec Marko Mandić, ki je posodil glas animiranemu Muriju. Foto: MMC RTV SLO
Murijev kotiček za male navdušence nad slovitim Kovičevim mačkom. Foto: MMC RTV SLO

Glasbeni album, na katerem o mačjih dogodivščinah prepeva Neca Falk, je bil izdan leta 1978. In prav ta plošča je ena izmed "krivcev" za to, da se je režiser Boris Dolenc odločil Muriju podariti še animiran film. Premiera prvega dela 3D-animirane serije o mačku Muriju, slovitem liku, ki mu je leta 1975 življenje vdihnil Kajetan Kovič, je bila v soboto zvečer v ljubljanskem Kinodovoru.

Obiskovalci nad filmom navdušeni
Film bodo posneli v petih delih. Prvi, ki je bil predvajan v soboto, je dolg 10 minut. Snemanje drugega se še ni začelo, saj, kot pravijo ustvarjalci, zanj še zbirajo denar.

Obiskovalce v Kinodvoru je na premieri pozdravil tudi del ekipe, prišli so režiser Boris Dolenc, producenta Jaka Oman in Jure Vizjak ter Matej Lavrenčič, ki je ustvaril likovno podobo filmskega Murija. Naloga ni bila lahka. Maček Muri in njegova podoba, ki jo je ustvarila ilustratorka Jelka Reichman, sta namreč globoko zasidrana v naših spominih.

Reichmanova je poudarila, da je Lavrenčiču dobro uspelo. Kot pravi, ji je Muri zelo všeč, le Maca bi lahko bila bolj seksi.

Marko Mandić kot Muri
Filmskim mačjim junakom so glasove posodili: Muriju Marko Mandić, Polona Juh je Maca, Jernej Šugman nastopa kot Čombe, Janez Hočevar - Rifle kot ribič Marko, Alojz Svete kot učeni Miki, Bojan Emeršič kot poštar Mijalko in Nina Valič kot točajka Liza.

Prvi del mačka Murija z naslovom Rojstni dan bodo predvajali kot predfilm celovečerca Ko letijo vrane. Pozneje bo na ogled v kino dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Predvajali ga bodo na TV Slovenija, mogoče pa si ga bo ogledati tudi na spletu.