Sopranovi se bodo po tej sezoni poslovili. Foto: Reuters
Sopranovi se bodo po tej sezoni poslovili. Foto: Reuters
Ekipa nadaljevanke Sopranovi
Sopranovi bodo morali pokazati sporočilo nadaljevanke. Foto: Reuters
Gandolfini je sit tega, da mora biti možat.

Američani že veselo stavijo, kateri izmed članov njihove najljubše zločinske družine bo pred iztekom nadaljevanke še „šel spat z ribami“. Sopranove so namreč producenti televizijske mreže HBO pred 22 meseci umaknili z malih zaslonov, zdaj pa so jim namenili še (nepreklicno) slovo z zadnjimi dvajsetimi deli.

Igranje s tujimi življenji
Prvi del šeste in zadnje sezone je bil na sporedu v nedeljo, ustvarjalni vodja David Chase pa se zaenkrat še pogumno upira prošnjam, da bi vendarle spisal še en letnik scenarijev. In čeprav Chase pravi, da ga denar ne mika dovolj, je v zadnjo sezono vseeno vpeljal nov lik, mafijca, ki bi se neznansko rad upokojil in preselil na Florido, pa ne more dobiti dovoljenja svoje „družine“. „V tem poslu ni upokojitve,“ mu pomenljivo razloži Tony Soprano.

Približno tako neutrudni so tudi ljubitelji nadaljevanke, ki v ZDA meji že na kult; ko je v preteklosti Chase „ubil“ kakega izmed pomembnejših likov, so se o tem razpisali časopisi in odpirali spletni forumi, na HBO-ju pa se je usula poplava pisem. Spletna stavnica Pinnacle Sports tudi zdaj sprejema stave, kdo izmed glavnih 18 junakov se bo naslednji znašel pod rušo. Trenutno vodita Tonyjev na pol senilni stric Junior in njegov morilski nečak Christopher.

Se bodo lahko uprli moraliziranju?
Scenaristi seveda ne nameravajo izdati, kako se bo nadaljevanka končala in trdijo celo, da o tem še niso začeli razmišljati. Zavedajo se, da bodo morali s koncem nakazati nekakšno „sporočilo“ celotne nadaljevanke: se zločin izplača ali pa se storilcem lastna dejanja maščujejo?

Najprikupnejši zlikovci vseh časov
V zadnjih letih na ameriški televiziji ni bilo nobene serije, ki bi v središče postavila tako moralno zakrnele in prestopniške junake, ki pa gledalcem vseeno prirastejo k srcu. Na čelu velikega klana stoji Tony Soprano (igra ga James Gandolfini), mož, za katerega je lastna mama naročila umor, on pa se pri psihiatru sprašuje, zakaj ga ni imela rada. In če je filmska saga Boter življenju mafije vdahnila skrivnostni, malce eksotični šarm, so Sopranovi mafijce približali delavskemu razredu iz New Jerseyja. Toda ravno zato, ker se na prvi pogled ne razlikujejo od katere koli druge velike družine iz predmestja, so toliko bolj nevarni.

Gandolfini noče več biti mačo
V osnovi popolnoma negativni liki Sopranovih naj bi bili všečni zato, ker nadaljevanka z njimi odpira širša vprašanja zvestobe, dolžnosti, družinske pripadnosti, strahu, izdaje in (podzavestnega) kesanja. James Gandolfini vseeno pravi, da se že veseli kake bolj “prijazne“ vloge: “Sit sem že tega, da moram biti tako možat,” je izdal v nekem lanskem intervjuju. V načrtu ima film o Ernestu Hemingwayu in njegovem tretjem zakonu z vojno poročevalko Martho Gellhorn, v katerem naj bi Gandolfini igral prav pisatelja.