Dogajanje animirane pustolovščine je razpeto med Šanghaj in Himalajo. Foto: Kolosej
Dogajanje animirane pustolovščine je razpeto med Šanghaj in Himalajo. Foto: Kolosej
Sorodna novica Haag: Kitajska brez zgodovinske pravice v Južnokitajskem morju

Sporno ozemlje: Kitajska proti četici majhnih držav
Kitajska na svojih zemljevidih dosledno uporablja demarkacijsko linijo v obliki črke U, s katero si lasti suverenost skoraj nad celotnim Južnokitajskim morjem, ki je domnevno bogato z ogljikovodiki. Temu pa oporekajo druge države, ki ležijo ob tem morju: Filipini, Vietnam, Malezija, Tajvan in Brunej. Čez to ozemlje vodijo trgovinske poti, po katerih vsako leto potuje blago v vrednosti 3,4 trilijona dolarjev.

Ker se v filmu pojavi zemljevid, ki upošteva točno to kitajsko delitev morja, so v Vietnamu otroški film iz kinodvoran umaknili že prejšnji teden. Tudi zunanji minister Filipinov je že pozval, naj se prizor z zemljevidom spremeni ali pa izreže, sicer bo država film bojkotirala.

Studio Universal ne pristaja na kompromis
Malezijski filmski odbor za cenzuro je prejšnji teden odločil, da se film lahko predvaja v domačih kinematografih – a le, če studio Universal, ki ima v lasti Dreamworks, privoli v izrez spornega prizora. "Pri Universalu smo sklenili, da ne bomo opravili posega, ki ga zahteva malezijski odbor za cenzuro, zato filma tam ne bomo mogli predvajati," je studio potrdil za agencijo Reuters.

V Maleziji so od plakatov za Malega jetija ostali le še prazni panoji (levo). Foto: Reuters
V Maleziji so od plakatov za Malega jetija ostali le še prazni panoji (levo). Foto: Reuters

Zgovoren podatek o koproducentu
Mali jeti (Abominable) je zgodba o kitajski deklici Ji, ki odkrije, da na strehi njene stolpnice prebiva mlad jeti; krsti ga za Everest. Še z dvema mladima prijateljema se odpravijo na popotovanje na najvišjo goro na svetu, da bi magično bitje znova našlo svoje starše in dom. Film je skupaj s studiem Dreamworks koproduciral šanghajski studio Pearl.

Malezija je od nekdaj kritična do kitajskega stališča v povezavi z Južnokitajskim morjem, a v zadnjem času teh mnenj ni preveč oglaševala, še posebej odkar je Kitajska za različne malezijske infrastrukturne projekte pripevala več milijard dolarjev. Zunanji minister Saifudin Abdulah pa je zdaj izjavil, da mora Malezija – vzporedno s tem, ko se zavzema za demilitarizirano morsko območje – okrepiti svoje pomorske sile.