Kitajska je sicer bojkotirala zaslišanja na sodišču in ves čas vztrajala, da sodišče ni pristojno za odločanje o zadevi. Foto: Reuters
Kitajska je sicer bojkotirala zaslišanja na sodišču in ves čas vztrajala, da sodišče ni pristojno za odločanje o zadevi. Foto: Reuters
Filipini
Na Filipinih so protestirali proti kitajskim potezam, nato pa odločitev arbitraže sprejeli z navdušenjem. Foto: Reuters
Otoke v Južnokitajskem morju dodelili Filipinom

V sporu glede razmejitve suverenosti v Južnokitajskem morju med Filipini in Kitajsko je Peking v skladu s svojim zemljevidom iz 40. let 19. stoletja trdil, da je večino tega morja njegovega, Filipini pa so trditve izpodbijali in sprožili arbitražo.

V Haagu so odločili, da ni nobenih dokazov, da je Kitajska v preteklosti izvajala izključni nadzor nad vodami in viri v Južnokitajskem morju. Kitajska si lasti suverenosti skoraj nad celotnim morjem, ki je domnevno bogato z ogljikovodiki, čemur pa oporekajo druge države, ki ležijo ob tem morju. To so poleg Filipinov še Vietnam, Malezija in Brunej.

V Manili so odločitev Haaga z navdušenjem pozdravili, Peking pa je ogorčen sporočil, da "sodbe ne sprejema in je ne priznava", saj je po kitajskih besedah neutemeljena. Spor zadeva lastništvo nad nekaj otočki, ki si jih lastita tako Kitajska kot tudi Filipini.

Sodišče je odločilo, da je Kitajska kršila suverene pravice Filipinov, obenem pa je z gradnjo umetnih otokov tudi povzročila škodo za okolje koralnega grebena, piše BBC.

Kitajska: Sodišče presega svoja pooblastila
"Tribunal meni, da je Kitajska kršila suverenost Filipinov v njihovi izključni ekonomski coni s tem, ko je Filipinom tam preprečevala ribolov in črpanje nafte, z gradnjo umetnih otokov ter s tem, ko kitajskim ribičem ni preprečila ribolova na območju," je sporočilo sodišče. Gre za območje široko 200 morskih milj, na katerem država lahko izvaja suverene pravice. Sodišče je sklenilo, da čeri oziroma "elementi", ki jih zahteva Kitajska, ne morejo sprejeti človeške populacije, zaradi česar ne morejo imeti statusa otoka in zato ne morejo generirati izključnega gospodarskega območjs, poroča STA.

Kitajska je že na začetku zavračala arbitražno sodišče, saj je trdila, da gre za posege v njeno suverenost in da sodišče presega svoja pooblastila. Obenem je že takoj Peking poudaril, da Kitajska ne bo sprejela ali sodelovala pri arbitražnem reševanju sporov na haaškem sodišču.

Odločalo je po Konvenciji Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu, ki sta jo podpisali obe državi. Odločitev je zavezujoča, vendar arbitražno sodišče nima pooblastil za izvrševanje.

Otoke v Južnokitajskem morju dodelili Filipinom