Fugazi, zmagovalna ekipa lanskega maratona. Foto: MUVIT/6x60
Fugazi, zmagovalna ekipa lanskega maratona. Foto: MUVIT/6x60
MUVIT/6x60
Ustvarjalno navdihnjene ljubitelje filma bosta letos usmerjala lanska žiranta, režiserka Barbara Zemljič in direktor fotografije Marko Kočevar. Foto: MUVIT/6x60
MUVIT/6x60
Muvit/6x60 prinaša tudi spremljevalni program, ki bo tesno povezan tako z lokalnimi filmskimi ustvarjalci kot tudi z občinstvom. Foto: MUVIT/6x60

Maraton ustvarjanja kratkih filmov v 60 urah bo potekal med 23. in 26. avgustom. Poleg slovenskih ekip vabijo organizatorji k sodelovanju tudi filmske ustvarjalce iz drugih držav. Muvit/6x60 postaja tradicionalno srečevanje vseh, ki jih navdušuje snemanje filmov. Leta 2014 so prvega organizirali v Radovljici, lani pa so ustvarjali v Postojni. Letos bo središče dogajanja v šolskem centru Novo mesto, ki bo tudi neke vrste bazni tabor vseh sodelujočih, ekipe pa bodo lahko nastanjene v neposredni bližini, so sporočili organizatorji.

"Muvit letos organiziramo že tretje leto zapored in ponosni smo, da se - tako kot mi - razvijajo tudi tekmovalci in sam festival," je dejal Graf. Sklad za nagrade se je povečal, nagrada za zmagovalni film pa bo letos znašala 2.000 evrov (vsega skupaj bodo z nagradami podelili 4.500 evrov).

Ekipe, ki se bodo spopadle s snemanji filma, bodo pri ustvarjanju od šest- do osemminutnih filmov omejene s časom in sredstvi. Zanašale se bodo lahko le na svojo ustvarjalnost in iznajdljivost. Končne izdelke bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija priznanih filmskih ustvarjalcev.

Spodbuda mladim k snovanju lastnih filmov
Muvit/6x60 prinaša poleg maratona ustvarjanja kratkih filmov tudi spremljevalni program, ki bo tesno povezan tako z lokalnimi filmskimi ustvarjalci kot tudi z občinstvom. Osnovnošolci se bodo lahko udeležili filmskih delavnic, za prebivalce Novega mesta pa organizator pripravlja filmske večere na prostem. "Eden izmed naših ciljev je spodbuditi mlade k filmskemu ustvarjanju, jim dati potreben zagon, da ustvarijo svoj film," je poudarila umetniška in programska vodja Muvit/6x60 Maja Šest.

Organizatorji maratona so že lani zaznali višjo kakovost ustvarjenih filmov, želijo pa si, da bi bili letos še boljši. Po besedah Maje Šest bodo zato pripravili strokovni delavnici - režijsko in delavnico za direktorje fotografije. V vlogi mentorjev se bosta preizkusila lanska žiranta, režiserka Barbara Zemljič in direktor fotografije Marko Kočevar. Na koncu festivala bodo podelili nagrade najboljšim trem ustvarjenim kratkim filmom, podelili pa bodo tudi nagrado občinstva ter nagrado najboljšemu filmu ekipe, ki ustvarja na območju Novega mesta.