V zavodu Udarnik razumejo potezo, o kateri so bili obveščeni tik pred koncem leta, kot nož v hrbet ekipi, ki je z lastnimi sredstvi obudila prej propadajočo dvorano in več let vztrajala pri ohranitvi edinega nekomercialnega kina v mestu. Foto: Udarnik
V zavodu Udarnik razumejo potezo, o kateri so bili obveščeni tik pred koncem leta, kot nož v hrbet ekipi, ki je z lastnimi sredstvi obudila prej propadajočo dvorano in več let vztrajala pri ohranitvi edinega nekomercialnega kina v mestu. Foto: Udarnik

Kot so sporočili z mariborske občine, strokovno komisijo sestavljajo Darka Tancer Kajnih, Marjan Bačko, Nataša Smolič, Dragan Potočnik, Simona Vidmar, Damijan Vinter in Tomaž Svete. V njej ni Bojana Laboviča, ki so ga prejšnji teden omenjali v Zavodu Udarnik kot prisotnega na sestanku komisije.

"Bojan Labovič je uradnik Mestne občine Maribor in ni, niti v skladu s pravili ne more biti, član nobene strokovne komisije za ocenjevanje vlog na javnih razpisih na področjih kulture. Kot filmski režiser in ustvarjalec na filmskem področju tudi ne opravlja nobenih uradniških aktivnosti v zvezi z delom strokovne komisije za avdio-vizualne umetnosti, kamor sodi film, tako tudi ni vodil postopkov v zvezi z ocenjevanjem izvedbe programa Zavoda Udarnik v letu 2014. S tem v zvezi so tudi izjave o namerah Bojana Laboviča, da z javnim denarjem odpre svoj mestni kino, netočne in zavajajoče," so zapisali na občini.

"Komisija, ki jo sestavljajo neodvisni strokovnjaki svojega področja, je svojo odločitev glede zavrnitve sofinanciranja programov Zavoda Udarnik utemeljila na neizpodbitnih strokovnih argumentih," so še izpostavili.

Kot so navedli, so pri vsakem razpisu določeni pogoji za kandidiranje in kriteriji za ocenjevanje, pri čemer je izpolnjevanje določenih kriterijev ali doseganje določenega števila točk pri posameznih kriterijih lahko določeno kot pogoj za sofinanciranje. "V primeru večjega števila prijav, ki te pogoje izpolnjujejo, se glede na obseg sredstev za sofinanciranje lahko izbere le tiste z najvišjim doseženim številom točk," so še dodali.

Na Udarniku zaprepadeni nad nepoznavanjem realnega stanja
Kot so prejšnji teden sporočili z Zavoda Udarnik, so od komisije prejeli odločbo, ki zavrača njegovo programsko sofinanciranje v letu 2015. "Ko smo 11. novembra prejeli mnenje komisije, ki je o sofinanciranju odločala, smo bili zaprepadeni in užaljeni nad popolnim nepoznavanjem realnega stanja in delovanja zavoda, mnenje pa je tudi strokovno neutemeljeno in neargumentirano."

V sporočilu za javnost so še zapisali, da niso bili povabljeni na nobeno srečanje komisije, kjer bi lahko pojasnili svoje probleme in dejanske razloge zanje, "medtem ko so bili na sestanku vedno prisotni trije člani Urada za kulturo in mladino, tudi uradnik Bojan Labovič, ki je že leta 2012 izkazal jasno namero, da v mestu z javnim denarjem odpre svoj mestni kino".