Kampanjo je na Instagramu podprl tudi čilsko-ameriški igralec Pedro Pascal.

Mark Ruffalo in Ramy Youssef, soigralca iz Nesrečnih bitij, v dvorani gledališča Dolby. Foto: Omrežje X/Mark Ruffalo
Mark Ruffalo in Ramy Youssef, soigralca iz Nesrečnih bitij, v dvorani gledališča Dolby. Foto: Omrežje X/Mark Ruffalo

Mark Ruffalo, ki je bil za svojo vlogo v Nesrečnih bitjih letos nominiran za najboljšega igralca v stranski vlogi, je objavil fotografijo iz dvorane Dolby, na kateri s soigralcem Ramyjem Youssefom delata znano gesto.

Po naših informacijah je ekipa hollywoodskega igralca samoiniciativno stopila v stik z organizatorji kampanje.

"Danes na oskarjih podpiram #MojGlasMojaIzbira"


K fotografiji, ki jo je objavil tako na omrežju X kot na Instagramu, je pripisal:

"Danes na oskarjih podpiram #MojGlasMojaIzbira, ki z roko delajo ta simbol srca in tako opozarjajo na PRAVICO DO IZBIRE.

V tem letu ključnih volitev so pravice žensk na glasovnicah po vsem svetu. Širimo torej ta simbol in pripeljimo volitve DO VSEH ŽENSK!

Če naj citiram Nesrečna bitja: "Tvoje telo je, Bella Baxter. Tvoje, da ga lahko svobodno razdajaš." Pa vendar se skrajna desnica s tem močnim sporočilom ne strinja. V Evropi in ZDA so več deset milijonom ženskam nasilno preprečili osnovno pravico do splava.

Simbol srca simbolizira enotnost – prsta se združita v harmoniji. To je lep opomin, da ko solidarno presežemo medsebojne razkole, postanemo utripajoče jedro srca človeštva. In volitve so kri, ki srce ohranja pri močeh. Volitve zaščitijo tiste, ki jih globalno koordinirana skrajna desnica jemlje na muho: ženske in otroke, demokracijo in naš planet.

Mogoče ni naključje, da je srce tudi črka V - v kot VOLITVE. V letu 2024 torej širimo ta simbol in uporabimo svoj glas, da zaščitimo ženske in VSE OBLIKE ŽIVLJENJA."

Cilj: olajšati dostop do splava za državljanke vseh evropskih držav

V Inštitutu 8. marec so začeli vseevropsko kampanjo Moj glas, moja izbira, s katero želijo zagotoviti dostopnost reproduktivnih pravic za vse ženske v Evropi. Na evropsko komisijo so oddali prijavo za zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo, ki bi uvedla finančni mehanizem za pomoč državam članicam EU-ja pri zagotavljanju varnega in dostopnega splava vsem v EU-ju.

Ta mehanizem bi ženskam iz držav, kjer zaradi zakonodaje ali drugih razlogov nimajo dostopa do splava, omogočal, da tega varno in brezplačno opravijo v drugi evropski državi. Zdaj čakajo na dovoljenje, da lahko začnejo zbirati milijon podpisov državljanov in državljank EU-ja.

Gre za največjo kampanjo Inštituta 8. marec doslej: v njej sodelujejo organizacije več evropskih držav, sami pa prevzemajo vlogo koordinatorja. Kampanja povezuje organizacije iz Francije, Poljske, Španije, Finske in Irske, v stiku pa so tudi že z organizacijami iz številnih drugih evropskih držav.

Francija je prejšnji teden pravico do splava vpisala v ustavo kot zagotovljeno svoboščino; za vpis je glasovala velika večina poslancev obeh domov francoskega parlamenta. Svetovni mediji so ob tem poročali, da je Francija prva država na svetu, ki je to pravico zapisala v ustavo, mnogi iz Slovenije, tudi stranka Levica, pa pri tem opominjajo: "Zapis v ustavo poznamo tudi v Sloveniji. Prevzeli smo ga od Jugoslavije, ki je pravico do splava zapisala v ustavo že leta 1974."

Tema, ki mu je blizu tudi po osebni plati

Hollywoodski zvezdnik Mark Ruffalo je že vrsto let aktivist, ki se med drugim javno zavzema za boj proti okoljskim spremembam in za povečanje uporabe obnovljivih virov; v zadnjih mesecih tudi za prekinitev ognja v Gazi. Prav tako je glasen podpornik reproduktivnih pravic. Leta 2013 je na shodu v Misisipiju z zbranimi delil zgodbo svoje matere, ki se je bila v mladih letih prisiljena zateči k nezakonitemu splavu. Njeno izkušnjo je opisal kot "travmo" in "ponižujočo". "Ko sem izvedel za njeno zgodbo, sem bil zgrožen nad pritlehnostjo družbe, ki bi žensko prisilila v kaj takega. Nisem mogel razumeti te odsotnosti humanosti – in danes ni nič drugače," je izjavil takrat.

Nika Kovač: Skupaj lahko stvari spremenimo

Kampanja "My Voice, My Choice", ki so jo začele evropske aktivistke in številne organizacije, si prizadeva krepiti reproduktivne pravice v evropskih državah, vključno s Slovenijo, Španijo, Finsko, Poljsko, Francijo, Avstrijo, Hrvaško in Irsko. Cilj kampanje je zbrati milijon podpisov v državah EU-ja v podporo predlogu, ki so ga pripravili.

Nika Kovač, koordinatorica gibanja My Voice, My Choice in direktorica Inštituta 8. marec, se je zahvalila Marku Ruffalu za podporo in pojasnila: "Smo skupina žensk in organizacij iz različnih delov Evrope. Vse vodimo nacionalne boje za reproduktivne pravice, demokracijo in enakopravnejšo družbo v svojih državah. Toda ko smo videle, kako je v ZDA čez noč izginila pravica do splava in kako na Poljskem ženske ubijajo v bolnišnicah, ker je splav tam prepovedan, smo razumele, da to ni dovolj in da se moramo združiti v boju za pravice do splava po vsej Evropi. Več kot 20 milijonov žensk v Evropi nima dostopa do brezplačnega in varnega splava. To želimo spremeniti." Poudarila je, da je nadvse pomembno, da v času supervolilnega leta glasujemo za svoje pravice. "Skupaj lahko stvari spremenimo," je dodala.