Prvi slovenski film noir, Psi brezčasja,
Prvi slovenski film noir, Psi brezčasja, "iskrivo poseže v pripovedne konvencije žanra in njegov imaginarij prilagodi realnemu družbenemu okolju ter nam ne nazadnje pokaže, da je tudi izven utečenih institucionalnih okvirjev moč obdržati visoke profesionalne standarde", je o filmu, ki je nastal v neodvisni produkciji, zapisala žirija združenja slovenskih kritikov. Foto: Andrej Peunik

Letošnja, 23. izdaja Dnevov evropskega filma, bo potekala v Pragi med 7. in 14. aprilom ter v Brnu med 14. in 18. aprilom. Na festivalu prikažejo izbor najboljših filmov sodobne evropske kinematografije. Med več kot 40 filmi so izbrali tudi celovečerni prvenec Mateja Nahtigala brezčasja, ki bo prikazan v Pragi in Brnu.
Organizatorji so film uvrstili v sekcijo EuroCrime, ki slavi renesanso evropskih kriminalk in trilerjev. Slogovno je film mešanica filma noir, modernih azijskih trilerjev in raziskovalno-analitičnih TV-serij.

Prvi slovenski film noir se ponaša z nagrado Združenja slovenskih filmskih kritikov. Prinaša zgodbo Roka Osterberga (Primož Vrhovec), ki se po štiriletni odsotnosti vrne v domače mesto, da bi raziskal umor mlajšega brata Maksa. Ta se je vpletel v kriminal, zato njegova smrt nikogar ne zanima. Edini, ki je Roku pripravljen pomagati, je družinski prijatelj, inšpektor Kramer. Rok se ob vrnitvi domov sooči tudi z ljudmi iz preteklosti - prijateljem Aldom in nekdanjim dekletom Katarino.
Nahtigal scenarij za film podpisuje z avtorjem knjižne predloge Zoranom Benčičem. V filmu poleg Vrhovca v pomembnejših vlogah nastopajo Niko Goršič (inšpektor Kramer), Akira Hasegawa (Aldo) in Vida Breže (Katarina). Film sta producirala Lignit film Velenje in MC Velenje v sodelovanju z Viba filmom Ljubljana in Televizijo Slovenija.
Po Festivalu slovenskega filma so Psi brezčasja dvakrat napolnili dvorano velenjskega Kina. Velenje je bilo glavni navdih za fiktivno mesto istoimenskega romana, tam so posneli tudi večino filma. Po velenjski predpremieri so Psi brezčasja zavzeli Kino Šiška, 11. maja prihajajo v Kinodvor, v redni distribuciji slovenskih kinematografov pa bodo na ogled od 19. maja.