Najboljša igralka v glasbeni ali humoristični seriji je že drugo leto zapored postala Rachel Brosnahan za svojo vlogo v TV-seriji The Marvelous Ms. Maisel. Foto: EPA

Zlati globusi, filmske in televizijske nagrade Združenja tujih novinarjev Hollywooda (HFPA), se pogosto opisujejo kot druge najpomembnejše med ameriškimi filmskimi nagradami in veljajo za napovednike prihajajočih oskarjev, ki bodo Hollywood letos obsijali 24. februarja. Vendar pa podeljujejo nagrade tudi najboljšim iz televizijskega sveta.

Slavila je tudi voditeljica dogodka, Sandra Oh, ki je domov odnesla zlati kipec za glavno vlogo v krimiseriji Ubij Eve. Foto: EPA

Zmagovit finale Američanov
Najboljša dramska TV-serija je letos postala zgodba o ruskih vohunih v ZDA z naslovom Američani, ki se ji je lansko poletje odvrtela zadnja, šesta sezona. Miniserija Umor Giannija Versaceja: Ameriška zločinska zgodba, ki je letos med TV-serijami osvojila največ nominacij, pa je bila nagrajena za najboljšo miniserijo in za najboljšega igralca v miniseriji, nagrado je tako dobil Darren Criss, ki v seriji igra morilca slavnega modnega oblikovalca.

Najboljša igralka v miniseriji je postala Patricia Arquette za svojo vlogo v Escape at Dannemora, kar je bilo glede na stavnice in vnaprejšnja ugibanja o zmagovalcih veliko presenečenje, saj so zmago napovedovali Amy Adams iz serije Ostrina, ki je nastala po literarni predlogi Gillian Flynn. So pa Ostrino nagradili za najboljšo med stranskimi liki v miniserijah, zmagovalka je postala Patricia Clarkson. Ben Whishaw iz A Very English Scandal pa je dobil zlati globus za najboljšega stranskega igralca. Obe seriji sta sicer prejeli po tri nominacije, zmagali pa le vsaka po v eni kategoriji.

Zlati globus filmskemu Mercuryju, za Lady Gaga "tolažilna nagrada"

Posvečeno očetu Kirku
Sitcom The Kominsky Method je dobil nagrado za najboljšo glasbeno ali humoristično TV-serijo, za katero je nagrado za najboljšega igralca dobil Michael Douglas. Ta je nagrado posvetil svojemu očetu Kirku Douglasu.

Slavila je tudi voditeljica dogodka, Sandra Oh, ki je domov odnesla zlati kipec za glavno vlogo v krimiseriji Ubij Eve in "premagala" zvezdnico Julio Roberts, ki je letos nastopila v seriji Homecoming, in Keri Russell iz Američanov. Najboljša igralka v glasbeni ali humoristični seriji je že drugo leto zapored postala Rachel Brosnahan za svojo vlogo v TV-seriji The Marvelous Ms. Maisel, ki jo ustvarja Amy Sherman-Palladino. Za najboljšega igralca v dramski seriji so razglasili Richarda Maddna v TV-seriji Bodyguard.

Nagrado za najboljšega igralca v miniseriji je dobil Darren Criss, ki v seriji igra morilca slavnega modnega oblikovalca. Foto: EPA

V ospredju so bile nove serije
Letos so sicer v nominacijah za televizijske dosežke prednjačile nove serije, torej tiste, ki so letos doživele svojo prvo sezono. Med nominiranci za najboljšo serijo, dramo in komedijo smo lahko našli le tri "starejše" serije, takšne z več sezonami za seboj: The Good Place, Čudovito go. Maisel in Američane. Preostalih sedem je bilo novink, med njimi je bila tudi Kidding, v kateri je v glavni vlogi Jim Carrey, ki pa ni dobil nobenega izmed kipcev.