Michael Sheen je za britanski časopis The Big Issue dejal, da je "bilo nekaj precej osvobajajočega, ko sem si dejal, v redu, v to ali ono bom vložil večje vsote denarja, ker ga bom lahko znova zaslužil".

Michael Sheen (1969). Foto: EPA
Michael Sheen (1969). Foto: EPA

Sheen je v preteklosti prodal več svojih hiš, s čimer je omogočil nadaljevanje svetovnega nogometnega pokala za brezdomce v Cardiffu leta 2019. Homeless World Cup sicer organizirajo od leta 2001, za pokal pa se potegujejo ekipe brezdomcev iz različnih držav sveta. Sheen se je za financiranje pokala zavzel, ko so organizatorjem v zadnjem trenutku izpadla sredstva v vrednosti dveh milijonov funtov za izvedbo tekem.

"Ko sem se prebil na drugo stran ..."
"Zavezal sem se, da bom pomagal pri organizaciji, a le malo preden naj bi začeli, ni bilo denarja. Moral sem se odločiti – lahko bi odšel in se ne bi nič uresničilo. Vendar sem si mislil, da ne bom dovolil, da bi se to zgodilo. Zato sem vložil ves svoj denar v to, da se nadaljuje. Imel sem hišo v ZDA in hišo tukaj, ki sem ju dal na trg in naredil, kar je bilo treba. Bilo je strašljivo in neverjetno stresno. Še dolgo bom plačeval za to," je povedal igralec. A je hkrati dodal: "Ko sem se prebil na drugo stran, sem ugotovil, da bi lahko počel kaj takega, če bom še naprej služil denar, me to ne bo uničilo."

Podpora valižanskim študentom
Nadalje je že obljubil, da bo v naslednjih petih letih namenil 50 tisoč funtov za financiranje štipendij za pomoč valižanskim študentom pri študiju na univerzi v Oxfordu.

V intervjuju je povedal še, da je ta prelomnica v njegovem razmišljanju sledila 72-urnemu Pasionu leta 2011 na ulicah njegovega rodnega mesta Port Talbot, kjer mu je bila zaupana vloga Jezusa. "Spoznal sem ljudi in organizacije v svojem domačem kraju, za katere nisem vedel, da obstajajo. Majhne skupine, ki so skušale pomagati mladim skrbnikom in so imele ravno dovolj denarja, da so lahko poskrbele za majhno spremembo v otrokovem življenju, tako da so si en večer na teden privoščili, da so lahko šli ven in kegljali ali gledali film ter bili zgolj otroci."

Več kot zgolj pokrovitelj ali glas podpore
Vendar, ko se je tri ali štiri mesece pozneje vrnil, je "ugotovil, da je financiranje izginilo in ta organizacija ne obstaja več". "Spoznal sem, da je razlika med tem, da je otrokovo življenje nekoliko boljše ali ne, na koncu majhna vsota denarja, želel sem pomagati tem ljudem. Nisem hotel biti samo pokrovitelj ali glas podpore, hotel sem dejansko narediti več kot to. Takrat sem pomislil, da se moram vrniti in znova zaživeti v Walesu," je še pojasnil igralec.

Michael Sheen, sicer oče dveh otrok, je bil med letoma 1995 in 2003 v zvezi z angleško igralko Kate Beckinsale, med letoma 2014 in 2018 pa z ameriško komičarko Sarah Silverman (na posnetku). Foto: EPA
Michael Sheen, sicer oče dveh otrok, je bil med letoma 1995 in 2003 v zvezi z angleško igralko Kate Beckinsale, med letoma 2014 in 2018 pa z ameriško komičarko Sarah Silverman (na posnetku). Foto: EPA