Zasedba filma Izbrisana na ljubljanski premieri. Foto: SFC/Katja Goljat
Zasedba filma Izbrisana na ljubljanski premieri. Foto: SFC/Katja Goljat

"To je zgodba, ki sem jo vedno želel povedati. Ko sem jo sestavljal, sem jo gledal kot film in zato napisal scenarij. Po nekaj letih je kazalo, da ga ne bo mogoče posneti, in sem pripoved spremenil v roman," je pred slavnostno premiero povedal Miha Mazzini.

Od prvih zametkov Izbrisane do dokončanja filma je minilo celo desetletje,
Od prvih zametkov Izbrisane do dokončanja filma je minilo celo desetletje, "ampak film je končno tukaj, tako da pozabimo zdaj na to," pravi Miha Mazzini. Foto: SFC/Katja Goljat

"To je film o dobrih ljudeh. Vsi ti v teh uradih in nasploh vsi hočejo pomagati. Vsak bi nekako pomagal, ampak … 'Joj, ne da se. Zakon nam prepoveduje. Ne moremo.' Kdor koli je kadar koli v življenju šel kaj urejat po uradih, točno pozna ta občutek. Sistem te odreže brez pravega razloga in ti povzroči hudo trpljenje," je za Televizijo Slovenija še povedal avtor.

Desetletna pot do končnega izdelka
Scenarij za film Izbrisana je napisal po svoji istoimenski knjigi iz leta 2014, ki pa je bila pravzaprav sprva scenarij. "Vse skupaj je po moje trajalo kakšnih deset let, ampak film je končno tukaj, tako da pozabimo zdaj na to," je še dejal avtor.

Film predstavlja zgodbo Ane Jovanović, ki se je rodila v Kragujevcu, a je že kot otrok s starši prišla v Slovenijo, kjer so si ustvarili življenje, sama dela v vrtcu, kjer jo imajo vsi zelo radi. Po porodu ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, uradno ne obstajata ne ona ne njen otrok. Ko odide iz porodnišnice, ji otroka ne dovolijo vzeti s seboj. Začne se kalvarija: na skrivaj hodi v porodnišnico dojit otroka, vzporedno pa bije boj za identiteto.

Miha Mazzini, Judita Franković Brdar in Sebastian Cavazza. Foto: SFC/Katja Goljat
Miha Mazzini, Judita Franković Brdar in Sebastian Cavazza. Foto: SFC/Katja Goljat

"Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka ... Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema," so o filmu, ki je mednarodno premiero doživel lani v tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala Black Nights v Talinu, zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Sorodna novica Miha Mazzini: "Samocenzura deluje tako, da se možgani podzavestno odvrnejo od teme izbrisanih"

Kot je v intervjuju za MMC povedal Mazzini, je v filmu zbranih veliko resničnih podrobnosti. "Res je na primer, do so se neki 'domiselni' Slovenci spomnili, da lahko sosedu zamenjajo ključavnico in ga vržejo iz stanovanja, ker se ne bo mogel nikomur pritožiti. Res je, da so ženske prihajale rodit in so v porodnišnici ugotovili, da uradno ne obstajajo. Različni direktorji porodnišnic, ki niso vedeli drug za drugega, so prišli do iste rešitve: ženske so v evidenco vnesli kot 'turistke samoplačnice', one pa so morale poravnati dolg za tri- ali petdnevno oskrbo v bolnišnici," je povedal.

Protagonistko Ano Jovanović (Judita Franković Brdar) spoznamo v trenutku, ko med vse pogostejšimi popadki pride v porodnišnico, kjer pa kmalu ugotovi, da uradno sploh ne obstaja. Foto: SFC
Protagonistko Ano Jovanović (Judita Franković Brdar) spoznamo v trenutku, ko med vse pogostejšimi popadki pride v porodnišnico, kjer pa kmalu ugotovi, da uradno sploh ne obstaja. Foto: SFC

Štiri vesne, tudi za najboljšo glavno žensko vlogo
Ano je izvrstno odigrala igralka Judita Franković Brdar, ki je za vlogo na lanskem Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

Hrvaška igralka je ob premieri povedala, da za izbris pred pripravami na film ni vedela. "Ko sem dobila vlogo, sem se začela s tem ukvarjati. Močno sem začutila vso to temo in borbo vseh izbrisanih. Mogoče so zdaj že rešili vse te zadeve z izbrisanimi, vendar: koliko ljudi je znova beguncev, ki ostanejo brez identitete! Tako da se mi zdi ta tema zelo aktualna."

Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godar), scenografijo (Matjaž Pavlovec) in kostumografijo (Sanja Džeba.)

V filmu igrajo tudi Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič. Vloga v Izbrisani je bila tudi zadnja filmska vloga Jerneja Šugmana.

Premiera Izbrisane Mihe Mazzinija