Med slovenskimi dokumentarnimi filmi, ki se predstavljajo na festivalu, je tudi zgodba o pevcu Janu Plestenjaku, ki jo je posnel režiser Bojan Dovrtel. Foto: Singing Eye production
Med slovenskimi dokumentarnimi filmi, ki se predstavljajo na festivalu, je tudi zgodba o pevcu Janu Plestenjaku, ki jo je posnel režiser Bojan Dovrtel. Foto: Singing Eye production
Festival odpira zgodba o legendarnih rokerjih U2 From the Sky Down.
Festival odpira zgodba o legendarnih rokerjih U2 From the Sky Down, ki jo je posnel Davis Guggenheim.

Na 4. izdaji, ki bo potekala med 2. in 8. avgustom, bodo med drugim predvajali dokumentarne filme o Marku Breclju, Otrocih socializma, Damirju Avdiću, Vladi Divljanu, Tošu Proeskem in Janu Plastenjaku.
Program festivala sicer napoveduje 148 dokumentarnih celovečercev in kratkih filmov, v tekmovalno sekcijo pa je uvrščen tudi Damir Avdić režiserja Dušana Moravca. Nagrade velika paklenica bodo podelili za najboljšo režijo, scenarij, kamero in posebej za prispevek k filmski in glasbeni industriji, mala paklenica pa je namenjena filmu, ki najbolj prepriča občinstvo.
Drugih pet filmov bo predvajanih zunaj konkurence. Moravec sodeluje še s filmom o zasedbi Otroci socializma, slovensko dokumentarno glasbeno kinematografijo pa zastopajo tudi Janez Burger s filmom Marko Brecelj, Rudi Uran s filmom Vlada, Boštjan Slatinšek s filmom Toše - The Hardest ter Bojan Dovrtel z dokumentarcem Jan Plestenjak: Priznam. Slovenski avtorji in gostje festivala bodo med festivalom nastanjeni v apartmajski hiši, za to priložnost poimenovani Slovenska hiša, kjer bodo potekala tudi srečanja z novinarji in avtorji.
Pred kratkim v Ljubljani, kmalu v "plezalnem raju"
Festival v soboto odpira dokumentarni film o irskih rokerjih U2: From the Sky Down režiserja Davisa Guggenheima, med najzanimivejšimi naslovi pa prireditelji napovedujejo dokumentarec Down by the River o britanskem igralcu in glasbeniku Hughu Laurieju. Glasbenik, ki je pred kratkim napolnil ljubljanske Križanke, bo tudi gost festivala. Sicer pa bodo lahko obiskovalci spoznali tudi zgodbe skupine Coldplay ter legendarnih izvajalcev Boba Marleyja in Freddieja Mercuryja.
Slovensko veleposlaništvo bo letošnji festival Starigrad Paklenica sofinanciralo s 1.800 evri iz kulturnega sklada, pomagalo pa je tudi pri promocijskem gradivu o Sloveniji.