Foto: IMDb
Foto: IMDb

To je bil naslov filma My Year of Dicks (Moje leto s tiči), kratek film Sare Gunnarsdottir, ki je prejel nominacijo za najboljši kratki animirani film. Takoj po razglasitvi naslova se je Ahmed zahihital. To je bilo podobno ikonično, so spomnili pri reviji Variety, kot je bilo leta 2014, ko je nekdanja predsednica akademije Cheryl Boone Isaacs zloglasno prebrala ime nominiranca za najboljšo filmsko fotografijo Dicka Popeja kot Dick Poop (kar bi bilo "tič kakec" v dobesednem prevodu).

Režiserka Gunnarsdottir v filmu prepleta zgodbo o mladem dekletu, ki je na misiji, da izgubi nedolžnost. Dogaja se v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja. Film je prirejen v petih poglavjih po spominih Pamele Ribon z naslovom Notes to Boys: And Other Things I Shouldn't Share In Public (Opombe za fante: In druge stvari, ki jih ne bi smel deliti v javnosti.). Ribon je priredila lastne spomine za filmsko platno in producirala projekt z Gunnarsdottir in Jeanette Jeanenne.

Sorodna novica Znani nominiranci za oskarje. Film Vse povsod naenkrat z enajstimi nominacijami.

Mladostniško hrepenenje
Protagonistka se podaja v spoznavanje fantov – od dejanskega vampirja do grozljivih bratovščin – v upanju, da se bo spolno prebudila v opustelem mestu blizu Houstona. Like so kritiki primerjali z liki v filmih Super hudo ter Zadeti in zmedeni. Irina Wirjan je zapisala, da film "popolnoma povzema kompleksno mrežo, ki je mladostniško hrepenenje", in pohvalila njegov bujni občutek spolnega odkrivanja in "grdoto tega, kar je pogosto resničnost".

Film je bil zmagovalec na mednarodnem festivalu v Chicagu, v Clermont-Ferrandu je bil nominiran za grand prix, v svoji kategoriji je zmagal tudi v Ottawi in na festivalu South by Southwest.

Podelitev nagrad, ki predstavljajo vrhunec in tudi sklep sezone filmskih nagrad, bo 12. marca, slovesnost pa bo povezoval Jimmy Kimmel. Za najboljši animirani kratki film so nominirani še filmi The Boy, the mole, the fox and the horse, The Flyings sailor, Ice Merchants in An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It.


Film je na ogled tudi na povezavi na platformi Vimeo.