Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zagnali so ga v torek s projekcijo filma Pohodi plin! iranskega režiserja Panaha Panahija na glavnem motovunskem trgu.

V glavnem programu bodo poleg Panahijevega prikazali še 18 filmov, v programu Motovunski kratki jih bodo prikazali 25. Glavni program bo ponudil filme, ki so bili nagrajeni na festivalih v Karlovih Varih, Locarnu, Berlinu in na festivalu Sundance, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sorodna novica Panah Panahi: "Ljudje v Iranu sploh ne vedo, da sem posnel film. Morda je tako bolje"

"Resnično se ne spomnimo, kdaj smo imeli v glavnem programu toliko nagrajenih naslovov. Poleg tega potrebujemo ogromna platna, saj so naši zasloni vsak dan manjši. Prav tako moramo imeti nekoga, s katerim se lahko pogovarjamo o tem, kar smo videli. Filmi so narejeni za to, da jih gledamo skupaj. V teh zahtevnih časih potrebujemo zabavo do zore in brezskrbno poletno filmsko avanturo," je ob odprtju povedal direktor festivala Igor Mirković.

V programu kratkih filmov bodo prikazali tudi slovenski film Za vogalom režiserja in scenarista Martina Turka. V program Buje@Teen, ki je namenjen otrokom in mladim, pa sta vključena film Gajin svet 2 režiserja in scenarista Petra Bratuše ter kratki animirani film Mišja hiša. Režijo slednje podpisuje Timon Leder, ki je scenarij ustvaril s Henrijem Angremyjem.

Letošnja država partnerica je Švedska, na festivalu bodo prikazali od nemega filma do sodobnih filmskih stvaritev. Videti bo mogoče filme režiserjev, kot so Ingmar Bergman, Roy Andersson in Lukas Moodysson.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Martinom Turkom

Prikazali bodo tudi dva filma, ki sta bila nagrajena na letošnjem festivalu v Pulju. Nosila je rubac črleni v režiji Gorana Dukića je prejel nagrado občinstva, Ljubo Zečević pa je za vlogo v filmu prejel zlato areno za najboljšo stransko moško vlogo. Lana Barić pa je prejela zlato areno za najboljšo glavno žensko vlogo za film Glava velike ribe režiserja Arsena Oremovića. Lana Barić se v programu kratkih filmov predstavlja tudi kot režiserka s svojim kratkim filmskim prvencem Sneguljčica.

Posebno priznanje oziroma nagrado za življenjsko delo maverick bo na festivalu letos prejel beograjski režiser Goran Marković. Nagrada je namenjena režiserjem, ki so brezkompromisno sledili svoji viziji, in takšen je po mnenju organizatorjev tudi Marković, avtor filmov, kot so Tito in jaz, Že videno, Zbirni center, Mojstri, mojstri, Državni razred, Ponarejevalec, Turneja in Kordon.

Festival se bo končal v soboto s podelitvijo nagrad.