Po besedah žirije je španski celovečerec Pošast izjemna meditacija nad življenjem in mojstrski portret nepozabnih likov. Foto: Motovun film festival
Po besedah žirije je španski celovečerec Pošast izjemna meditacija nad življenjem in mojstrski portret nepozabnih likov. Foto: Motovun film festival
Režiser Bobo Jelčić v filmu Obramba in zaščita, s katerim je požel praktično vse glavne nagrade nedavno sklenjeneha puljskega festivala, slika življenje v razdeljenem Mostarju.
Režiser Bobo Jelčić v filmu Obramba in zaščita, s katerim je požel praktično vse glavne nagrade nedavno sklenjeneha puljskega festivala, slika življenje v razdeljenem Mostarju. Foto: Motovun film festival
Motovun
Na najbolj znanem 'hribu filmov' so letos predvajali približno 90 filmov. Foto: Motovun film festival

Zmagovalni film, v katerem režiserka Neus Ballus prepleta življenjski zgodbi dveh moških in treh žensk v Barceloni, si je po besedah žirije propeler za najboljši film zaslužil z "edinstveno in posebno mešanico realnosti in fikcije, katere rezultat je izjemna meditacija nad življenjem in mojstrsko portretiranjem nepozabnih likov".
Za film Obramba in zaščita pa se je žirija nagrade bauer – v tej je sedel tudi slovenski režiser Metod Pevec– odločila zaradi "izjemnega portretiranja značajev, narativne konsistentnosti ter doslednosti v konceptu in estetiki".
Na sklepni slovesnosti 16. izdaje festivala so podelili tudi nagrado združenja filmski kritikov Fipresci, ki jo je prejel celovečerec Hči (I Kori) grškega režiserja Thanosa Anastopoulosa, njegov rojak Christosu Nikou pa je s filmom KM slavil v kategoriji kratkih filmov.
Obisk Mohsena Makhmalbafa
Nagrada maverick, namenjena režiserjem, ki s svojo individualnostjo, svobodnih duhom in inovativnostjo širijo meje filmskega izraza, je šla v roke letošnjega častnega gosta festivala, iranskega filmarja Mohsena Makhmalbafa. Odkrit kritik iranskih oblasti se v domovino ne sme vrniti, zato je filme snemal že v šestih državah.
Obiskovalci festivala so se nedvomno razveselili tudi obiska avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, ki na festivalih navdušuje s svojim projektom Paradiž. V Sloveniji smo lahko letos, pravzaprav že lani na Liffu, gledali poglavje Ljubezen, trilogijo pa nadaljuje še Vera in zaokroža Upanje.
Letošnji program je v Motovun prinesel približno 90 filmov iz 29 držav, v glavni program se je uvrstilo 20 celovečercev.