Foto:
Foto:

Mungiujev nizkoproračunski turobni film 4 Months, 3 Weeks and 2 Days o nezakonitem splavu v komunistični Romuniji je v boju za letošnjo zlato palmo premagal 21 filmov znanih režiserjev, med katerimi so bili tudi Quentin Tarantino in brata Coen.

Mungiu je povedal: "Ne vem, zakaj je do tega (uspeha) prišlo tukaj in zdaj. A če bi film predstavil leta 2001 ali 2002, mislim, da bi imel zelo majhne možnosti za zmago." Povedal je, da 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (proračun za film je znašal le 671.000 dolarjev) prikazuje, kako politični sistem, indoktrinacija in stereotipi vplivajo na izbire ljudi.

Nazaj k preprostosti zgodbe
39-letni Mungiu je na svojem prvem javnem nastopu v Romuniji od podelitve nagrad 27. maja povedal še, da so se razmere za filmarje v Romuniji izboljšale: "Vračamo se k preprostosti zgodbe. Prej smo jih pripovedovali na izkrivljen in zapleten način. Filmsko občinstvo zahteva zgodbo."

Mungiu je razkril še, da je dobil ponudbe za delo v Hollywoodu, a želi najprej dokončati trilogijo o življenju pod komunizmom, ki jo je začel prav s 4 Months, 3 Weeks and 2 Days.