"Zlata popolnoma ustreza oskarjem," pravi Jessica Niebel, ki je del kuratorske ekipe v novem Muzeju filmske akademije, torej tiste akademije, ki podeljuje najprestižnejše filmske nagrade, oskarje. Tretjino listnatih ploščic, ki pokrivajo fasado, so morali zamenjati, pri čemer so nove dejansko naročili pri prvotnem proizvajalcu v Benetkah.

Veličastna konstrukcija na vrhu
Akademija (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) pri svojem novem projektu ni gledala na stroške. Na elegantni stari zgradbi na Wilshire Boulevardu v Los Angelesu, ki jo povezujejo stekleni mostovi, se po novem torej boči kolosalna futuristična kupola.

Konstrukcijo, izdelano iz stekla, jekla in betona, je zasnoval italijanski zvezdniški arhitekt Renzo Piano, najbolj znan po stavbah, kot sta Center Pompidou v Parizu in trikotni nebotičnik The Shard (Črepinja) v Londonu. V notranjosti oble je umeščen velik kinematograf s tisoč sedeži, zunaj pa je ogromna terasa, s katere je mogoče v daljavi videti grič z znamenitim napisom Hollywood.

Nedokončana kupola muzeja v lanskem letu. Foto: Wikipedia Commons
Nedokončana kupola muzeja v lanskem letu. Foto: Wikipedia Commons

Skoraj podvojeni stroški od začetnih 200 milijonov dolarjev
Vendar je lahko le malokdo užival v razgledu od tam, saj so odprtje muzeja že večkrat zamaknili. Več kot štiri leta po uvodni slovesnosti še zmeraj ni določen datum odprtja, vendar kot obljubljajo izvajalci, se bo ta zagotovo zgodil še v tem letu. Od začetnih 200 milijonov dolarjev (181 milijonov evrov) so se stroški te veličastne zgradbe skoraj podvojili.

Filmski zvezdniki, kot so Steven Spielberg, Barbra Streisand, Tom Hanks in George Lucas, so prispevali sredstva, filmski studii, fundacije in premožni posamezniki so tudi pritaknili svoje. Novi direktor muzeja Bill Kramer je konec tega meseca sporočil, da jim je do zdaj uspelo zbrati 95 odstotkov končnega zneska 388 milijonov dolarjev (352 milijonov evrov), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Od ogrinjala Bele Lugosija do vrat Rickovega lokala iz filma Casablanca
Zgodovina filma bo predstavljena na skoraj 30 tisoč kvadratnih metrih, razporejenih po šestih nadstropjih in tudi v sami kupoli. Kot pojasnjuje kuratorka, ne gre za muzej oskarjev, čeprav bodo seveda na ogled tudi ti kipci, bo to zgolj majhen del muzejskih eksponatov. Filmska akademija ponuja veliko zbirko filmov, fotografij, plakatov, kostumov in scenarijev. Sam muzej hrani več kot 3.500 kosov. Med njimi so denimo ogrinjalo, ki ga je leta 1931 Bela Lugosi nosil kot grof Drakula, Dorothyini rdeči čeveljci iz Čarovnika iz Oza, znameniti filmski kostumi Shirley Temple, Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor in Humphreyja Bogarta, pa tudi lutka morskega psa iz grozljivke Veliki beli morski pes ali pa vrata v Rickov lokal iz Casablance.

"Nedoumljivo je, kako se tukaj donirajo večmilijonski zneski," meni kuratorka Jessica Niebel. Tovrstno sodelovanje tudi donatorjem koristi, njihova imena je mogoče videti povsod v muzeju tukaj so galerija Spielberg, most Barbra Streisand, celo terasa Netflix. Nekateri stebri so poimenovani po filmskih velikanih, kot so Sophia Loren, Tony Curtis ali Rita Moreno, kar je sledilo njihovim posamičnim donacijam po milijon dolarjev.

Znan tudi kot Zvezda smrti ali Aires 1B
Muzej ima tudi že več vzdevkov. "Nekateri ga imenujejo Zvezda smrti (Death star), po sferični Zvezdi smrti iz filmov Vojna zvezd," pove kuratorka. Nekateri pa ga imenujejo po okrogli vesoljski ladji Aries 1B iz filma 2001: Vesoljska odiseja Stanleyja Kubricka. In obiskovalci muzeja bodo dejansko imeli priložnost v živo videti ta rekvizit s snemanja te vesoljske klasike v letu 1968, ki predstavlja enega izmed vrhuncev muzejske zbirke.

Jessica Niebel sodeluje tudi pri pripravi prve posebne razstave muzeja, ki bo posvečena delu japonskega mojstra risanih filmov Hajaoja Mijazakija. 79-letnik je znan po animiranih filmih, kot sta Čudežno potovanje (Spirited Away) in Moj sosed Totoro (My Neighbor Totoro). "Muzej nagovarja vse generacije in ljudi po vsem svetu. Smo filmski muzej z mednarodnim poudarkom," pravi kuratorka.