Pariški Center Pompidou se s svojo zbirko uvršča med osrednje svetovne muzeje sodobne umetnosti. Foto: EPA
Pariški Center Pompidou se s svojo zbirko uvršča med osrednje svetovne muzeje sodobne umetnosti. Foto: EPA
Center Pompidou
Od odprtja Centra Pompidou leta 1977 se je po tekočih stopnicah zapeljalo okoli 250 milijonov ljudi. Foto: EPA

Pariški Center Pompidou, ki velja za multidisciplinarno institucijo, saj poleg umetnostnega muzeja združuje še knjižnico in raziskovalni center za glasbo in vizualne umetnosti, bodo po štirih desetletjih prenovili.

Manj kot leto dni za prenovo
V okviru prenovitvenih del bodo zamenjali znamenite tekoče stopnice na pročelju, ki tečejo po celotni višini stavbe, poleg tega bodo razširili in modernizirali vhodni del. Glede na napovedi vodstva bodo prenovo začeli letošnjega oktobra, končana naj bi bila do septembra prihodnjega leta.

250 milijonov ljudi na tekočih stopnicah
Med prenovo bodo tekoče stopnice nadomestila tri dvigala na pročelju, saj bo Center Pompidou ves čas ostal odprt za javnost. Od njegovega odprtja leta 1977 se je sicer po tekočih stopnicah zapeljalo okoli 250 milijonov ljudi.

Prenova naj bi stala 100 milijonov evrov, od tega bo 20 milijonov vredna menjava tekočih stopnic na pročelju. Zunanji videz stavbe, ki že od odprtja razdvaja javnost, pa bo tudi po prenovi ostal nespremenjen.

Arhitekturni King Kong sredi Pariza
Italijanski arhitekt Renzo Piano in njegov britanski kolega Richard Rogers sta leta 1971 kot mlada in neznana arhitekta zasnovala tedaj nekaj tako izjemnega ob predpostavki, da nimata nobene možnosti za zmago na mednarodnem natečaju. Čeprav je prispelo skoraj 700 predlogov, je bil izbran njun. Francoski časopis Le Monde pa je tedaj njuno arhitekturo označil za "arhitekturnega King Konga".

Sicer pa so zaradi njenih posebnosti za obnovo zunanjščine te znamenite pariške institucije med letoma 1998 in 2000 namenili že 88 milijonov evrov.