Kot je o Paulu Verhoevnu dejal Dieter Kosslick, zaznamuje njegovo široko paleto filmov drznost in želja po eksperimentiranju. Foto: EPA
Kot je o Paulu Verhoevnu dejal Dieter Kosslick, zaznamuje njegovo široko paleto filmov drznost in želja po eksperimentiranju. Foto: EPA
Paul Verhoeven
Njegov najnovejši film Ona je nominiran za več nagrad. Foto: EPA

V režiserjevi široki paleti filmov je mogoče prepoznati drznost in željo po eksperimentiranju, je o predsedniku tokratne žirije še dejal direktor Berlinala. Ta bo v nemški prestolnici potekal med 9. in 19. februarjem.

Nizozemski režiser Paul Verhoeven se je rodil leta 1938 v Amsterdamu. Med drugo svetovno vojno se je družina preselila v Haag, kjer je bil Verhoeven priča nasilju in številnim bombardiranjem, česar se še danes spominja, pravi. Najprej je študiral matematiko in fiziko, sedmi umetnosti pa se je zares posvetil v šestdesetih letih. Kot režiser je nase najprej opozoril leta 1973 s filmom Turkish Delight, za katerega je prejel tudi nominacijo za oskarja.

V osemdesetih in devetdesetih letih je posnel več filmskih uspešnic, od znanstvene fantastike Robocop, Popolnega spomina in Vesoljskega bojevnika do Slačipunc in Prvinskega nagona s Sharon Stone in Michaelom Douglasom v glavnih vlogah.


Letos osvajal s filmom Ona

Letos nominacije žanje s filmom Ona (Elle) s hvaljeno Isabelle Huppert v glavni vlogi. Film smo videli tudi v sekciji Predpremier letošnjega 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe.