Ekipa serije Mad Man je v takšnem poziranju že domača, saj se lahko po 62. podelitvi emmyjev pohvali že s tretjim zaporednim kipcem za najboljšo dramsko nanizanko. Foto: EPA
Ekipa serije Mad Man je v takšnem poziranju že domača, saj se lahko po 62. podelitvi emmyjev pohvali že s tretjim zaporednim kipcem za najboljšo dramsko nanizanko. Foto: EPA
Al Pacino
Filmski igralec Al Pacino je prepričal v vlogi razvpitega ameriškega patologa Jacka Kevorkiana v filmu You Don't Know Jack. Kevorkian je znan po javnem pozivanju k 'pravici do umiranja' neozdravljivo bolnih. Foto: EPA
Emmyji
V peto gre rado. Igralka Kyra Sedgwick je končno dočakala emmyja za najboljšo glavno žensko vlogo v dramski nanizanki, v Policistki na vrhu kot detektivka Brenda Leigh Johnson, strah in trepet vsakega zločinca. Foto: EPA

A če kljub temu začnemo pri poznanih pobiralcih emmyjev, je treba najprej omeniti Mad Men, ki je prejela tretjega zaporednega emmyja za najboljšo dramsko nanizanko. Uspešna serija, ki se dogaja v newyorškem oglaševalskem svetu, se je večera veselila s 17 nominacijami, medtem ko je bila serija Glee o srednješolskem zboru nominirana v 19-ih, in s tem največ, kategorijah.
Toda ekipa trenutno ene najbolj priljubljenih ameriških serij je verjetno večer zapustila z grenkim priokusom, saj se je od njega poslovila 'le' s štirimi emmyji. Med drugim je prejela igralsko nagrado za Jane Lynch (najboljša stranska igralka) in emmyja za režijo Ryana Murphyja. Ustvarjalec serije Glee, ki jo od letos lahko gledajo tudi slovenski gledalci, je o seriji povedal, da pripoveduje o pomenu umetnosti v izobraževalnem sistemu "... zato bi želel to posvetiti vsem učiteljem, ki so me naučili petja in slikanja s prsti," je povedal Murphy ob prevzemu nagrade.
Za izjemno režijo na v kategoriji dramske nanizanke je slavila ekipa Dexterja. Dobro poznano je tudi ime Bryana Cranstona, ki je navdušil v vlogi Walter White v Breaking Bad in postal najboljši igralec v dramski nanizanki.
Najbolj nasmejala Modern Family
"Bilo je povsem nepričakovano. Kakovost nominirancev je bila to leto fenomenalna," je na triurni slovesnosti v Los Angelesu povedal zvezdnik serije Mad Man Jon Hamm. Sedem od osmih velikih emmyjev za igralske dosežke je - v nasprotju z lansko bolj ali manj ponovitvijo slovesnosti leta poprej - šlo novincem ali prvim dobitnikom uglednih ameriških tv-nagrad. Svež veter je zavel v kategorijah komedij. ABC-jev projekt Modern Family je po eni sezoni nagrajena za najboljšo humoristično nanizanko in najboljši humorističen scenarij, pri tem pa premagal že omenjenega Foxovega tekmeca Glee.
'Piflar' iz serije Veliki pokovci Jim Parsons, je prejel emmyja za najboljšega igralca v komediji, s tem pa prekinil dveletno 'vladavino' zvezdnika priljubljene serije 30 Rock Aleca Baldwina.
Na oder se ponovno vrača Edie Falco
Nekdanja sopranovka Edie Falco je sicer podelitev emmyjev že večkrat obiskala kot nominiranka in zmagovalka, a tokrat prvič odnesla kipec za nastop v komediji, in sicer kot Nurse Jackie. Kyra Sedgwick je po petih poskusih končno osvojila prvega emmyja za vlogo trmaste in neusmiljene detektivke v drami Policistka na vrhu. "Ko človek že misli, da nima možnosti, da bi po petih nominacijah še slavil ... sem danes doživela največje sanje," je ganjena povedala Sedgwickova.
Osem emmyjev je osvojila HBO-jeva serija o drugi svetovni vojni The Pacific, sedem pa prav tako HBO-jeva Temple Grandin, med drugim za najboljšo igralko, kar je postala Claire Danes.
Celo kategorija resničnostnih šovov je dobila novega zmagovalca, Top Chef, ki je pa končal kar šest let ponavljajoče se vzpenjanje na oder ekipe The Amazing Race.
Legendarni igralec Al Pacino je svoji zbirki nagrad dodal emmyja za vlogo kontroverznega zdravnika Jacka Kevorkiana (tudi sam se je udeležil slovesnosti) v HBO-jevem filmu You Don't Know Jack.
Nekaj ostalih dobitnikov emmyjev si oglejte v spodnji fotogaleriji.