Pandemija, zaradi katere bodo obiskovalci morali vstopnice vnaprej rezervirati na spletu, je po oceni direktorja festivala Alberta Barbere prinesla več ustvarjalnosti in bolj kakovostne filme. Foto: EPA
Pandemija, zaradi katere bodo obiskovalci morali vstopnice vnaprej rezervirati na spletu, je po oceni direktorja festivala Alberta Barbere prinesla več ustvarjalnosti in bolj kakovostne filme. Foto: EPA

Beneško Mostro bo 1. septembra odprl celovečerec španskega režiserja Pedra Almodovarja, naslovljen Madres paralelas, ki je tudi v igri za zlatega leva. Film, uvrščen v tekmovalni program, prinaša zgodbo dveh žensk (Penelope Cruz in Milena Smit), ki v porodnišnici rodita na isti dan.

Direktor festivala Alberto Barbera je dejal, da je Almodovarju hvaležen "za privilegij, da bodo lahko festival odprli z njegovim filmom". Madres paralelas po njegovih besedah prinaša močan in obenem blag portret dveh žensk, ki se v času nosečnosti spoprijemata z nepričakovanimi dogodki, iskreno pa spregovorita tudi o spolnosti. Barbera je film označil za dobrodošlico v tekmovalnem programu po tem, ko je Almodovar pred dvema letoma prejel zlatega leva za življenjsko delo.

Na prvi dan Mostre, 1. septembra, bomo objavili seznam 10 najbolj pričakovanih filmov letošnjega festivala po izboru filmskega kritika Matica Majcna, ki se bo tudi tokrat javljal iz Benetk.

Za zlatega leva se bo potegovalo še 20 filmov, med njimi film The Power of Dog režiserke Jane Campion, v katerem v glavnih vlogah igrata Benedict Cumberbatch in Kirsten Dunst, ki se je v filmske vode vrnila po več kot desetletnem premoru. Avstralsko-novozelandska koprodukcija je bila posneta po istoimenskem romanu Thomasa Savagea.

V igri za osrednjo nagrado tudi biografski film Spencer režiserja Pabla Larraina s Kristen Stewart kot princeso Diano. Celovečerec se osredinja na božični konec tedna, ki ga je princesa Diana preživela z britansko kraljevo družino in med katerim se je odločila, da bo končala nesrečni zakon s princem Charlesom.

Ameriška igralka Maggie Gyllenhaal se bo festivala tokrat udeležila kot režiserka, in sicer s filmom The Lost Daughter, ki temelji na romanu Elene Ferrante. Za zlatega leva se bosta potegovala tudi ameriška filma The Card Counter režiserja Paula Schraderja in Mona Lisa and the Blood Moon režiserke Ane Lily Amirpour.

Letos je v tekmovalnem programu rekordnih pet italijanskih filmov, med njimi tudi E Stata la Mano di Dio, ki ga je Paolo Sorrentino posnel v Neaplju, v njem pa med drugim nastopa režiserjev redni sodelavec Toni Servillo.

Michel Franco, ki je na lanski Mostri prejel srebrnega leva – veliko nagrado žirije – za film New Order, je tokrat v tekmi za zlatega leva s filmom Sundown, v katerem igra Tim Roth. V tekmovalnem programu so še filmi iz Francije, Argentine, Čila, Filipinov, Poljske, Rusije, Ukrajine in Venezuele.

Foto: EPA
Foto: EPA

Žiriji bo tokrat predsedoval oskarjevec, južnokorejski režiser Bong Joon-ho. Poleg dobitnika zlatega leva bo žirija izbrala še dobitnike srebrnega leva za režijo, nagrade coppa volpi za najboljšega igralca in igralko, nagrade za scenarij ter posebne nagrade žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca.

Tokrat se za nagrade ne poteguje nobena slovenska stvaritev. Edini film, pri katerem sodeluje Slovenija oziroma Staragara kot koproducent, je italijanski La ragazza ha volato v režiji Wilme Labate, ki bo prikazan v sekciji Orizzonti (Obzorja) Extra.

Na letošnjem festivalu bo svoje filme v tekmovalnem programu predstavilo pet režiserk oziroma tri manj kot lansko leto. Kot je pojasnil Barbera, gre za manjše razlike, do katerih pride po naključju: "Pred dvema letoma sta bili dve režiserki, lani osem, letos jih je pet. Vzrok za nazadovanje Barbera pripisuje pandemiji, ki je po njegovem mnenju bolj prizadela produkcijo filmov režiserk kot njihovih moških kolegov."

Festivalski direktor je obenem kot glavno tematiko letošnjega festivala izpostavil okoliščine žensk in opozoril na dva filma o nasilju nad ženskami, za katera verjame, da bosta postala del aktualnih pogovorov okoli gibanja #MeToo in sodnih obravnav. Gre za Les Choses Humans izraelsko-francoskega režiserja Yvana Attala in The Last Duel režiserja Ridleyja Scotta.

Italijanskega igralca in režiserja Roberta Benignija in ameriško igralko Jamie Lee Curtis bodo nagradili z zlatim levom za življenjsko delo. Režiser in producent Ridley Scott pa bo kot sploh prvi prejel nagrado cartier glory.

Sorodna novica "Živahnost in silovitost": Benigniju zlati lev za življenjsko delo na Beneškem filmskem festivalu

68-letni Toskanec Roberto Benigni, sicer dobitnik oskarja za film Življenje je lepo, je znan po svojih klovnovskih norčijah ter velja za enega izmed najbolj priljubljenih italijanskih filmskih zvezdnikov. Zaigral je v več filmih, režiral jih je devet. Kot je dejal Barbera, si je Benigni nagrado prislužil s svojo "živahnostjo, silovitostjo, odprtostjo in strastno radostjo, ki je morda najbolj izvirni znak njegovega opusa".

Sorodna novica Beneški festival bo za življenjsko delo nagradil Jamie Lee Curtis

62-letna Jamie Lee Curtis je ob novici dejala, da se ji zdi skoraj nemogoče, da je v panogi že tako dolgo, da prejema priznanje za življenjsko delo. Po mnenju festivalskega direktorja igralka spada v redko skupino tistih hollywoodskih igralcev, ki najbolje odražajo lastnosti, ki so bistvo svetovne filmske industrije in njene zapuščine. Neposredna potomka ameriške filmske aristokracije – je hči dveh nepozabnih igralcev Tonyja Curtisa in Janet Leigh – je po njegovem mnenju naravno utelešenje zvezde, vsestranska in prilagodljiva, ki vloge zaznamuje s svojo osebnostjo in posebno karizmo. Skozi štiri desetletja trajajočo kariero je zaigrala v več kot 40 celovečernih filmih, Njena pot pa po besedah Barbere opozarja, da so resnični talent v kombinaciji z inteligenco, duhovitostjo, vzdržljivostjo in pogumom značilnosti te resnične in nepozabne zvezdnice.

Ridley Scott. Foto: Reuters
Ridley Scott. Foto: Reuters

Na letošnjem festivalu bodo prvikrat podelili nagrado cartier glory, namenjeno filmskim ustvarjalcem, ki pomembno prispevajo k filmski industriji. Prvi jo bo prejel 83-letni britanski režiser in producent Ridley Scott. Nagrado mu bodo podelili 10. septembra, pred projekcijo njegovega filma The Last Duel. Kot je dejal Barbera, je Scottova največja odlika njegov osebni pristop k različnim žanrom filma, s katerim se približa tako pričakovanjem širšega občinstva kot tudi zahtevam kritike.

78. Mostra se bo sklenila 11. septembra. Na lanskem festivalu je zlatega leva prejel ameriški film Dežela nomadov (Nomadland) v režiji v Pekingu rojene britanske režiserke Chloé Zhao, v katerem je osrednjo vlogo odigrala Frances McDormand.