Dražen Petrović (desno) na posnetku s tekme na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Madridu leta 1986. Foto: AP
Dražen Petrović (desno) na posnetku s tekme na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Madridu leta 1986. Foto: AP

Prijavitelji projekta snemanja filma o Petroviću so bili uspešni s prijavo na lanski natečaj Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC), saj jim je komisija dodelila 711.000 evrov. Film po scenariju Ivana Turkovića Krnjaka bo nastal v produkciji Kinoteke pod vodstvom Ljuba Zdjelarevića, navaja hrvaški Tportal.

Polnokrvni prikaz resnične osebe
Po Zdjelarevićevih besedah je produkcija filma trenutno v fazi iskanja glavnih in stranskih igralcev. Igralci za nekatere vloge so že izbrani in jih bodo kmalu predstavili. Producenti sporočajo, da bo to priredba življenja enega najboljših svetovnih košarkarjev do zdaj, ki bo zajela vsa pomembna obdobja njegovega življenja. Ob tem poudarjajo, da ne gre za hagiografijo, ki bi njegovo življenje prikazovala kot svetniško, temveč za polnokrvni prikaz lika z vsemi njegovimi vrlinami in pomanjkljivostmi. Na HAVC-u pa upajo, da se bo s filmom popravila svojevrstna krivica, saj vse do danes še ni nihče posnel celovečernega filma o Petroviću.

Družina Petrović zavrnila vse ponudbe do zdaj
Košarkarjeva mama Biserka Petrović je za omenjeni portal povedala, da to ni prvi poskus snemanja življenjske zgodbe njenega sina. "Številni so to želeli, a jaz nisem želela, da bi bi šlo le športni del, ampak tudi za podrobnosti iz njegovega življenja. Ponudili so nam serijo iz Los Angelesa, a nam ni bilo všeč, kar so si zamislili. Želeli so imeti pravice do njegovega imena," je dejala. Dodala je še, da je scenarij, ki sta ji ga pokazala Zdjelarević in Šerbedžija sploh prvi, ki je popolnoma povšeči družini Petrović.

Biserka Petrović in Novak Djoković na posnetku iz leta 2020. Foto: AP
Biserka Petrović in Novak Djoković na posnetku iz leta 2020. Foto: AP

Producent prihajajočega filma Zdjelarević je dejal: "Sodelovanje z družino Petrović je že od samega začetka izjemno dobro, saj smo od Fundacije Dražena Petrovića dobili dovoljenje za izvedbo projekta. Mama Biserka Petrović pozna naše korake in si pogosto nesebično vzame čas, da nam pomaga, prav tako Draženov nečak Marko Petrović, Acov sin."

"Zame je bil in ostal največji košarkar vseh časov"
Režiser Danilo Šerbedžija (mimogrede, sin Radeta Šerbedžije) je glede vprašanja portala Tportal, ali čuti pritisk zaradi snemanja filma o narodni ikoni, odgovoril: "Vsekakor. Zame je Dražen Petrović, poleg Mateja Parlova, naš največji športnik vseh časov. Od malih nog sem spremljal njegovo kariero, hodil sem na tekme Cibone, ga gledal po TV-ju, bil in ostal njegov navijač. (...) Zame je bil in ostal največji košarkar vseh časov. Ne samo naš, tudi evropski, zame pa tudi širše. Njegove delovne navade, želja po zmagi, lepota njegovega košarkarskega znanja je osvojila mnoge, ne samo mene. Zaradi vsega tega res moram priznati, da prvič v življenju čutim pritisk in nekakšno nervozo. Ne toliko zaradi drugih, ampak zaradi sebe samega in tega, koliko mi pomeni Dražen."

Dražen Petrović (1964–1993). Foto: AP
Dražen Petrović (1964–1993). Foto: AP

Okrogla tri desetletja od smrti
Dražen Petrović se je rodil 22. oktobra 1964 v Šibeniku. Po mnenju številnih velja za najboljšega igralca v zgodovini evropske košarke, uveljavil se je tudi v Ligi NBA. Pot med zvezdnike Lige NBA je bila dolga, saj pri Portlandu v sezoni 1990/91 zanj ni bilo prave priložnosti. Izjemen talent, ki ga je nadgradil z garaškim delom, je lahko razvil šele pri New Jerseyju, kamor je prestopil leta 1991.

V Evropi je Petrović osvojil vse, kar je mogoče. Kariero je začel pri Šibenki, nato pa prestopil k Ciboni in postal evropski prvak. Leta 1989 je prestopil k madridskemu Realu. Z reprezentanco Jugoslavije je bil evropski in svetovni prvak, s Hrvaško pa je leta 1992 igral v nepozabnem olimpijskem finalu proti Dream Teamu iz ZDA, ki je Hrvatom prinesel srebro. Umrl je v prometni nesreči 7. junija 1993.