17. Motovun Film Festival letos poteka od 26. do 30. julija. Foto: Motovun Film Festival
17. Motovun Film Festival letos poteka od 26. do 30. julija. Foto: Motovun Film Festival
Filmske projekcije potekajo v idilični "istrski Toskani" in festival je Motovunu že vtisnil močan pečat. Foto: Motovun Film Festival
Festival se je začel kot netekmovalni program, potem pa so se čez leta kljub prvotni zamisli dodajale nagrade. Zdaj podeljujejo glavno nagrado - propeler Motovuna, nagrado za najboljši kratki film, nagrado filmski kritikov združenja FIPRESCI in nagrado 50 let za tiste, ki so se več kot pol stoletja posvečali filmskemu delu in na razvoj filmske umetnosti pustili nezbrisljivo sled. Foto: Motovun Film Festival

17. Motovun Film Festival je danes ob 10. uri začela projekcija filma Zadnji rez madžarskega režiserja Györgyja Palfija.
V glavnem programu se bo za nagrado propeler Motovuna potegovalo 21 filmov. Poleg prvenca režiserja Ivana Ikića, drame z veliko črnega humorja in nasilja Barbari, ki na meji med filmskim in dokumentarnim pripoveduje o sodobni Srbiji, bodo med njimi grško-nemško-ciprski celovečerec Stratos režiserja Yannisa Economidesa, nemški film Žena policista režiserja Philipa Gröninga in ukrajinski film Pleme režiserja Myroslava Slaboshpytshiya.
V glavnem programu sta še zmagovalec letošnjega Berlinala - kitajska kriminalka Črni premog, tanek led režiserja Jinana Diaja in poljski celovečerec Ida režiserja Pawla Pawlikowskega.
Na festivalu tudi slovenska filmska ustvarjalnost
Na festivalu bo zastopana tudi slovenska kinematografija. Ob celovečernem prvencu Ivana Ikića Barbari, ki je nastal v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji, bodo na sporedu še Projekt: Rak v režiji Damjana Kozoleta, ki spremlja Ulaya, Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca o Damirju Avdiću in Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj?, ki ga je režiral Janez Burger.
V Motovunu bodo prikazali tudi dokumentarec 20.000 dni na Zemlji, v katerem Iain Forsyth in Jane Pollard v enem izmišljenem dnevu prikažeta življenjsko zgodbo Nicka Cava, sam pa skozi pripoved predstavi svoj pogled na življenje in pisanje pesmi.
Partnerica festivala je Turčija
Letošnja država partnerica festivala je Turčija, ki se ponaša z vrsto visoko ocenjenih celovečercev na evropski filmski sceni. V sklopu festivala bosta med drugim na ogled filma Televizija v režiji Yilmaza Erdogana in Ömerja Faruka Soraka ter Pandorina skrinjica, ki jo je režiral Yesim Ustaoglu.
Otroški in mladinski filmi v Buzetu
Novost letošnjega 17. festivala je program Buzz@teen, v okviru katerega bodo filme za mlajše od 18. let predvajali v Buzetu. Na novem prizorišču bodo v programu za otroke in mladino predvajali tudi filmsko uspešnico Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje 2, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.
Posebna nagrada Arsenu Dediću
Festival se bo sklenil prihodnjo sredo s projekcijo filma Broj 55 hrvaškega režiserja Kristijana Milića. Takrat bo tudi znano, komu bo šel propeler Motovuna. Znana pa je že posebna nagrada 50 let; za več kot pol stoletja ukvarjanja s filmsko umetnostjo bodo organizatorji nagradili Arsena Dedića, enega najpomembnejših hrvaških skladateljev filmske glasbe.