Christopher Lee, filmska legenda, je v tem letu prejel številna priznanja in nagrade za svoje filmsko udejstovanje. Foto: EPA
Christopher Lee, filmska legenda, je v tem letu prejel številna priznanja in nagrade za svoje filmsko udejstovanje. Foto: EPA
Emma Thompson in Tom Hanks sta v Londonu predstavljala film Saving Mr. Banks. Foto: EPA

Lee je članstvo sprejel s solzami v očeh, tudi zaradi dejstva, da mu je nagrado podelil njegov prijatelj Johnny Depp. "Nisem vedel, da boš tu. Moram se zbrati," je dejal vidno ganjeni 91-letni Lee, ki se lahko pohvali z izjemno filmografijo. V svoji dolgi, kar 67 let trajajoči karieri je posnel več kot 260 filmov.

Lee je zaslovel s svojimi upodobitvami grofa Drakule v priljubljenih filmih produkcijske hiše Hammer Horror, pojavil pa se je tudi kot zlikovec Francisco Scaramanga v filmu o Jamesu Bondu Mož z zlato pištolo, trilogiji Hobit in zadnjih dveh filmih druge trilogije Vojne zvezd. Med njegovimi zadnjimi najopaznejšimi vlogami je vloga Sarumana v filmski trilogiji Gospodar prstanov.

"Ko gledam nazaj - in res je dolg pogled, 67 let - na vloge, ki sem jih odigral, me preveva tak čuden občutek, kot da je vse te like odigral nekdo drug, ne jaz," je povedal Lee.

"Krasen je in v veliko veselje mi je bilo, da sem skozi leta lahko sodeloval z njim, dejansko so se mi uresničile otroške želje," je laskave besede slavljencu namenil Depp. "A čeprav je z njim res krasno delati, se ta užitek ne more primerjati z veseljem, ko sem ga spoznaval kot človeka, in nanj se kot prijatelj res lahko zanesem."

Nagrajena tudi zgodba o mladih prestopnikih v zaporih za odrasle
Nagrado za najboljšega debitanta je prejel režiser Jonathan Asser, ki je bil nagrajen za svoj film Starred Up, v katerem raziskuje posledice, ko mlade prestopnike prezgodaj pošljejo v zapor za odrasle. Kot je za BBC dejal filmski kritik in član BFI-ja Phillip French, je bila žirija globoko pretresena nad pogumnim filmom, ki pretanjeno razstira bolečo kontroverzno situacijo.

Nagrado Sutherland Award za izvirni filmski debi je prejel Anthony Chen, režiser filma Ilo Ilo, ki odstira pogled v življenje moderne družine v Singapurju. Griersenovo nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel Paul-Julien Robert za film Moja mama in jaz (My Mother and Me), pogled v življenje v Friedrichshofu, največji komuni v Evropi, ki je bila ustanovljena v 70. letih. Film prikazuje uničujoče čustvene učinke življenja v komuni na njene prebivalce. Kot je dejala predsednica žirije Kate Ogborn, vznemirljivi film postavlja širša vprašanja o moči, odgovornosti staršev in zlorabi.

57. londonski filmski festival se je včeraj sklenil s svetovno premiero filma Saving Mr. Banks, v katerem spremljamo snemanje filma o Mary Poppins leta 1964, glavni vlogi pa igrata Emma Thompson kot avtorica Pamela Lyndon Travers in Tom Hanks kot Walt Disney. Kot je v soboto dejal Hanks, je imel pri upodobitvi slavnega Disneyja nemalo težav. "Walt Disney je umrl zaradi pljučnega raka, vsak dan je pokadil tri škatlice. Toda ali lahko v filmu pokažemo, kako kadi? Nikakor ne? Dejansko smo se pogajali, ali lahko v enem izmed prizorov v roki držim cigareto," je negodoval Hanks.

Londonski filmski festival BFI prireja od leta 1956, v primerjavi z najodmevnejšimi filmskimi festivali, kot sta festivala v Cannesu in Benetkah, pa je v Londonu poudarek na širši dostopnosti dobrih filmov z vsega sveta.