V filmu, ki predstavlja zgodbo dveh mam, ki rodita na isti dan, igrata tudi Israel Elejalde in Aitana Sanchez-Gijon, v manjših vlogah pa se predstavljata tudi Julieta Serrano in Rossy De Palma, piše na festivalski spletni strani.

Foto: Spletna stran festivala
Foto: Spletna stran festivala

"Kot režiser sem se rodil leta 1983 v Benetkah," je poudaril Almodovar ob novici, da bo njegov film odprl letošnji festival. Leta 1983 se je namreč prvič predstavil na festivalu, in sicer v sekciji mezzogiorno mezzanotte (opoldne opolnoči). "Ne morem povedati, kako vesel in počaščen sem in koliko mi pomeni, ne da bi izpadel samozadovoljen. Festivalu sem zelo hvaležen za to priznanje in upam, da bom kos temu. " Almodovar je leta 2019 prejel zlatega leva za življenjsko delo in po mnogih letih od uspešnega filma Ženske na robu živčnega zloma, ki mu je v 80. letih pomagal pri preboju na mednarodno sceno.

Direktor festivala Alberto Barbera je španskemu režiserju izrazil hvaležnost "za privilegij, da bodo lahko festival odprli z njegovim filmom", ki po njegovih besedah prinaša močan in obenem blag portret dveh žensk, ki se v času nosečnosti spoprijemata z nepričakovanimi dogodki, iskreno pa spregovorita tudi o spolnosti.

Življenjski poti Janis in Ane se naključno prekrižata, ko se srečata v porodnišnici. Obe sta samski in obe sta zanosili nenamenoma. Janis, ki je v srednjih letih, tega ne obžaluje in se otroka veseli. Druga je Ana, najstnica, ki je prestrašena in stravmirana. Janis jo skuša med sprehajanjem po hodnikih porodnišnice med pripravami na porod opogumiti. Kot še piše na spletni strani festivala, med hojo izmenjata le malo besed, a se tesno povežeta, njuno življenje pa se po vseh dogodkih za večno spremeni.

Tekmovalni program letošnje Mostre bo sicer znan 26. julija.

Plakat letošnjega festivala, ki ga je naredil Lorenzo Mattoti. Foto: Spletna stran festivala
Plakat letošnjega festivala, ki ga je naredil Lorenzo Mattoti. Foto: Spletna stran festivala

Na letošnjem festivalu bo zlatega leva za življenjsko delo prejela ameriška igralka Jamie Lee Curtis.

V torek je festival razkril svojo letošnjo grafično podobo, ki je delo italijanskega ilustratorja in avtorja Lorenza Mattotija, in napovedal film, ki ga bodo predvajali na predvečer začetka festivala. Benečan Andea Segre bo postavil svoje videnje, kako je festival lani ob vseh ovirah zaradi pandemije vztrajal in bil izveden kot edini od največjih filmskih festivalov na svetu. Film z naslovom Beneški bienale: kino v času covida bo na ogled 31. avgusta, ko si bodo gledalci lahko ogledali tudi restavrirano klasiko Nina Manfredija iz leta 1971 Per grazia ricevuta.