Slovenska igralka Katarina Čas v prizoru iz Scorsesejevega filma Volk z Wall Streeta. Foto: Kolosej
Slovenska igralka Katarina Čas v prizoru iz Scorsesejevega filma Volk z Wall Streeta. Foto: Kolosej
Na seznamu AFI-ja so predvidljivi favoriti Kapitan Phillips, Gravitacija, Volk z Wall Streeta in 12 Years a Slave, pa tudi prejšnji "autsajder" Fruitvale Station, ki bo očitno mešal štrene velikim. Deseterico izbrancev leta zaokrožajo American Hustle, Lleywn Davis, Her, Nebraska in Saving Mr. Banks. Foto: Kolosej

najboljših filmov in tv-serij iztekajočega se leta, ki velja za dober napovednik prihajajoče sezone podeljevanja nagrad.

Zgovorno je dejstvo, da je bilo lani osem izmed deseterice izbrancev AFI-ja nominiranih za najboljši film na Oskarjih.

Tokrat so na seznamu filmi American Hustle, Kapitan Phillips, Fruitvale Station, Gravitacija, Her, Llewyn Davis, Nebraska, Saving Mr. Banks, 12 Years a Slave in Volk z Wall Streeta; pa serije Američani, Breaking Bad (Kriva pota), Igra prestolov, Dobra žena, Hiša iz kart, Mad Men (Oglaševalci), Masters of Sex, Orange Is the New Black, Škandal in Veep (Podpredsednica).

Pri AFI-ju seznama ne objavijo v obliki lestvice po številu glasov, ampak po abecednem vrstnem redu, saj naj bi šlo za 20 del, ki "kulturno in umetniško predstavljajo bero najpomembnejših dosežkov v umetnosti gibljivih slik". Kot je v razglasitvi povedal izvršni direktor AFI-ja Bob Gazzale, so nagrade namenjene pohvali filmarjev "ne kot konkurentov, ampak skupnosti" in v poklon njihovemu "kolektivnemu prispevku bogastvu ameriške kulturne dediščine".

V izboru sodeluje žirija, sestavljena iz teoretikov, filmskih in televizijskih ustvarjalcev, kritikov in članov sveta AFI. Letošnji svet odločevalcev sta vodila Tom Pollock (za filme) in Rich Frank (za televizijo).

Pri Varietyju so opazili odsotnost kritiško priznanih Vse je izgubljeno, August: Osage County, Otožna Jasmine, Dallas Buyers Club in The Butler ter serij Ameriška grozljivka, Punce, Domovina, Louie, Sodobna družina in Živi mrtveci, ki so bile na seznamu lani. Tudi ljubljenka občinstva Veliki pokovci in britanska kostumska dramska serija Downton Abbey AFI-ja nista prepričali.

Zasedbam pohvaljenih filmov in serij se bodo poklonili na dogodku 10. januarja. Med povabljenci bo najverjetneje tudi slovenska igralka Katarina Čas, ki se v stranski vlogi predstavlja v Scorsesejevem Volku z Wall Streeta.