Snemanje se je že začelo ... Foto: RTV SLO
Snemanje se je že začelo ... Foto: RTV SLO
Celje v času Avstro-Ogrske ...
Celje - mesto nacionalnih napetosti? Foto: RTV SLO

Gre za projekt, ki temelji na istoimenski knjigi celjskega zgodovinarja Janeza Cvirna, ki je skupaj z režiserjem pripravil tudi scenarij. Gre za filmsko raziskovanje odnosov med celjskimi Slovenci in Nemci konec 19. in začetek 20. stoletja. Za glavno snemanje je predvidenih 16 dni, predračunska vrednost projekta pa je 50 milijonov tolarjev.

Osrednji temelj je torej Cvirnovo delo Kri v luft! Čreve na plot! - Oris družabnega življenja v Celju na prelomu stoletja. Bralci in kmalu tudi gledalci bodo lahko spoznali Celje, ki je bilo okrog leta 1850 še provincialno mestece z okoli 2.000 prebivalci, ki se po uvedbi železnice (1846) začne naglo industrializirati.

Konfliktni potencial Celja ...
S povečanim dotokom slovenske delovne sile, naraščanjem moči slovenskega meščanstva in radikalizacijo nacionalne zavesti pripadnikov obeh narodov se je mesto postopoma spreminjalo v svojevrstno gospodarsko, kulturno in politično bojišče med slovenskim in nemškim narodom, kar je privedlo do tega, da so Celje označevali kot eno nacionalno najbolj občutljivih mest v Avstro-Ogrski.

Film bodo v okviru programa Dokumentarec meseca leta 2006 predvajali tudi na Televiziji Slovenija, ki je tudi koproducent projekta.