Zgodba se dogaja na Primorskem, v zadnjih dveh letih osvobodilnega boja. Prebivalci primorske vasi so najprej trpeli italijansko okupacijo in pozneje še nemško. Odpor jim pomeni možnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Foto:
Zgodba se dogaja na Primorskem, v zadnjih dveh letih osvobodilnega boja. Prebivalci primorske vasi so najprej trpeli italijansko okupacijo in pozneje še nemško. Odpor jim pomeni možnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Foto:
Na svoji zemlji
Lokacije, kjer so snemali glavne prizore, so ključne točke nove tematske poti Na svoji zemlji v Baški grapi.
Ob 60 letnici filma Na svoji zemlji

Leta 1948 je režiser France Štiglic posnel prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film po scenariju Cirila Kosmača. Zgodba filma se je seveda vrtela okoli narodnoosvobodilnega boja oziroma zadnjih dveh let druge svetovne vojne. Italija je kapitulirala, stare okupatorje, ki so med primorskim prebivalcem predolga leta zatirali njihovo narodno zavest, so zamenjali nemški. Za prebivalce tipične primorske vasi je bil odpor priložnost, da se končno osvobodijo tuje nadvlade. Večina vaščanov v Baški grapi je na partizanski strani, le Drejc pod materinim pritiskom ni prepričan, kako naj se odloči.

Ko se nemški komandant Kutschera odloči uničiti vse odpornike, je Baška grapa prva na seznamu. A vaščani so trdni, Nemcem ne izdajo ničesar, to pa razjezi okupatorje, ki se odločijo ustreliti štiri vaščane. Med temi je tudi Tildica, v katero pa je zaljubljen Drejc. Kaj bo prevladalo – ljubezen ali pritisk družine? Partizanske enote se spopadajo z Nemci, ki se umikajo z zasedenih ozemelj. Pred vrati je osvoboditev Trsta in slovenskega Primorja ...
Sprehod med lokacijami, kjer je nastajal film
Poleg nekaterih nešolanih igralcev so v filmu zaigrali danes dobro znana imena Lojze Potokar, Majda Potokar, France Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Stane Sever, Andrej Kurent, Augusta Danilova in drugi, ki so s Štiglicem le nekaj let po koncu vojne zgodbo snemali na območju Grahovega ob Bači v Baški grapi. Tam danes stoji spomenik snemanju filma, od sobote, 6. oktobra, pa bo temu posvečena tudi tematska pot Na svoji zemlji. Odprli jo bodo ob 14.00.
Pot povezuje šest točk na Grahovem ob Bači, Koritnici in v njuni okolici, kjer so snemali glavne prizore, zadnja tematska tabla pa stoji ob spomeniku snemanju filma. Table dopolnjujejo zgibanka, spletna stran in dve medijski točki na Grahovem. Na teh predvajajo šest televizijskih oddaj in dve radijski oddaji o filmu, ki jih je omogočila RTV Slovenija.

V priloženem posnetku si oglejte, kako so pred štirimi leti zaznamovali 60. obletnico filma.

Ogledati si je mogoče Slavje slovenskega filma (Jovita Podgornik, Ivo Belec), Portret Franceta Štiglica (Majda Širca, Slavko Hren), Rudi Omota, prvi slovenski izumitelj filmske tehnike (Slavko Hren), Ta in ta in ta drugi, portret Cirila Kosmača (Tomaž Letnar, Jasna Hribernik), Prireditev ob 60-letnici filma Na svoji zemlji, Ivo Belec, Legende velikega in malega ekrana (Slavko Hren) in Žan, mož s kamero (Slavko Hren) ter prisluhniti radijskima oddajama Gremo v kino: Na svoji zemlji (Ingrid Kovač Brus) in Spomin, ki ne mine (Ivan Merljak). Tematska pot dediščino filma Na svoji zemlji povezuje z Baško grapo, kjer je bil posnet večji del filma, obenem pa ohranja skupni spomin ustvarjalcev in domačinov na snemanje filma.
Ob 60 letnici filma Na svoji zemlji