Nagrajenka večera Michaela Coel. Foto: AP
Nagrajenka večera Michaela Coel. Foto: AP

Michaela Coel (1987) je serijo Lahko te uničim (I May Destroy You), ki govori o spopadanju s posledicami posilstva in rasizmu, ustvarila za BBC One.

Prizor iz serije Lahko te uničim, ki ima dvanajst epizod. Foto: IMDb
Prizor iz serije Lahko te uničim, ki ima dvanajst epizod. Foto: IMDb

Nagrado je posvetila koordinatorki oziroma režiserki za intimnost Iti O'Brien, ki je naredila "prostor varen za ustvarjanje fizičnih, čustvenih in poklicnih meja, v katerem lahko ustvarimo delo s področja izkoriščanja, izgube spoštovanja, zlorabe moči, ne da bi bil kdo izkoriščen ali zlorabljen v samem postopku," navaja Associated Press (AP).

Dva tedna prej je Michaela Coel osvojila tudi nagradi za scenarij in režijo na podelitvi Bafta Craft Awards, kjer nagrajujejo tiste, ki delajo tako rekoč za kamero, poroča BBC.

Paul Mescal. Foto: AP
Paul Mescal. Foto: AP

Med odmevnejšimi nagrajenci nedeljske podelitve je kot najboljši igralec slavil Paul Mescal za vlogo v irski ljubezenski miniseriji Normalni ljudje, posneti po istoimenski knjižni uspešnici Sally Rooney, ki je na voljo tudi v slovenščini.

Za najboljšo stransko igralko so nagradili Rakie Ayola za vlogo v filmu Anthony, ki temelji na resnični zgodbi o smrti temnopoltega britanskega najstnika v rasističnem napadu leta 2005. Malachi Kirby je slavil kot najboljši stranski igralec v seriji Small Axe režiserja Steva McQueena o zahodnoindijski skupnosti, živeči v Veliki Britaniji od 60. do 70. let minulega stoletja.

Rakie Ayola. Foto: AP
Rakie Ayola. Foto: AP

Kot najboljši dramski film je bil nagrajen Sitting in Limbo, ki ga je navdihnila resnična zgodba o dolgoletnih britanskih prebivalcih, ki so prišli s Karibov in jim vlada grozi z izgonom. Serija Save Me Too, v kateri igrata Lennie James in Suranne Jones, je prejela bafto za najboljšo dramsko serijo in tako premagala čislane Krono in Tolpe Birminghama.

Jordan Banjo in Ashley Banjo. Foto: AP
Jordan Banjo in Ashley Banjo. Foto: AP

Plesni poklon gibanju Black Lives Matter skupine Diversity v oddaji Britanija ima talent je občinstvo izbralo za trenutek iz leta 2020, ki ga je najbolj vreden ogleda. Koreografijo, v kateri je med drugim v policista odet plesalec klečal na vratu drugega plesalca, je bilo mogoče videti v eni od septembrskih oddaj. Televizijska postaja je takrat prejela največ pritožb gledalcev v lanskem letu.

Član plesne skupine Ashley Banjo se je na podelitvi zahvalil podpornikom in dejal, da so številni, ki so se pritoževali nad njihovo koreografijo, "pokazali resnico." In dodal: "Natančno ste pokazali, zakaj je bil ta nastop, ta trenutek nujen," je njegove besede navedel AP.