Režiserka Chloe Zhao (levo zgoraj) in ekipa filma Dežela nomadov, ki je z nedeljske podelitve odnesel tri baft. Foto: EPA
Režiserka Chloe Zhao (levo zgoraj) in ekipa filma Dežela nomadov, ki je z nedeljske podelitve odnesel tri baft. Foto: EPA

Dežela nomadov je med drugim že dobila zlata globusa za najboljši film in režijo ter zlatega leva za najboljši film na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah.

Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

V celovečercu o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA Frances McDormand igra žensko, ki izgubi dom in se nato odpravi na potovanje po državi.

Filmski poklon sodobnim nomadom
"Nagrado bi radi posvetili nomadski skupnosti, ki nas je velikodušno sprejela medse. Z nami so delili svoje sanje, težave in svoj izazit občutek ponosa," je ob prejemu nagrade povedala Chloe Zhao.

Ameriški ceh režiserjev nagradil Chloe Zhao za Deželo nomadov

Režiserka je postala šele druga ženska, ki je prejela bafto v vsej zgodovini teh nagrad. Slavila tudi zgolj dan prej, saj so jo nagradili na podelitvi nagrad ameriškega ceha režiserjev (DGA), kjer je prav tako kot šele druga ženska odnesla najvišjo nagrado.

Sicer je bil film Dežela nomadov nominiran za sedem baft, poleg omenjenih treh pa je odnesel še bafto za fotografijo, ki jo je prejel Joshua James Richards, piše BBC.

V igri za najboljši film so tokrat bili še e, film Floriana Zellerja o demenci, pravniški drami The Mauritanian Kevina Macdonalda in The Trial of the Chicago 7 Aarona Sorkina ter Obetavna mladenka, feministična črna komedija režiserke Emerald Fennell.

Režiserka in scenaristka Emerald Fennell med sprejetjem bafte za najboljši izvirni scenarij, ki ji ga je prinesel film Obetavna mladenka. Foto: EPA
Režiserka in scenaristka Emerald Fennell med sprejetjem bafte za najboljši izvirni scenarij, ki ji ga je prinesel film Obetavna mladenka. Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA

Bafto za najboljšega igralca je odnesel Anthony Hopkins za vlogo v filmu Oče, ki je režiserju in scenaristu Florianu Zellerju skupaj s Christopherjem Hamptononom prinesel bafto za najboljši prirejen scenarij.

Bafto za izstopajoči britanski film je odnesel celovečerec Obetavna mladenka, ki je režiserki in scenaristki Emerald Fennell prinesel tudi nagrado za izvirni scenarij.

V kategoriji stranskih vlog sta slavila igralka Yuh-Jung Youn za film Minari in Daniel Kaluuya z vlogo v filmu Judas And The Black Messiah (Judež in črni mesija).

Med filmi, ki niso bili posneti v angleščini, je slavil Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga, ki je letos slavil že na podelitvi nagrad Evropske filmske akademije. V omenjeni kategoriji si je nominacijo letos prislužil tudi film bosanske režiserke Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?, ki je nominiran tudi za mednarodnega oskarja.

Največ nagrad neodvisnega britanskega filma prejela drama Rocks, v kateri blestijo mladi igralci

Tako kot Dežela nomadov se je s sedmimi nominacijami ponašala še britanska drama o odraščanju Rocks režiserke Sarah Gavron, ki je na koncu odnesla le bafto za casting.

Za najboljši animirani film je bil razglašen Soul (Duša) v režiji Peta Docterja, ki je Trentu Reznorju, Atticusu Rossu in Jonu Batistu prinesel bafto za izvirno filmsko glasbo. Reznor in Ross sta bila kar dvakratno v igri za nagrado v tej kategoriji, saj sta bila nominirana še za glasbo v filmu Mank, še navaja BBC.

Veliki zmagovalec lanske podelitve baft je bila vojna drama 1917, ki je zmagala v kar sedmih kategorijah, med drugim za najboljši film in najboljši britanski film, Sam Mendes pa je odšel domov z bafto za režijo.

Kar sedem baft za poetični vojni film 1917

Že v soboto podeljene lovorike tehničnih kategorij
Slovesnost ob 74. baftah, ki je bila tokrat razdeljena na sobotno in nedeljsko dogajanje, so iz dvorane Royal Albert Hall prenašali na televiziji BBC. Na prvi večer so razglasili prejemnike nagrad v tehničnih kategorijah. Kot že omenjeno, je bafto za casting prejela britanska drama Rocks, bafti za kostumografijo ter filmsko masko in oblikovanje pričesk sta šli v ustvarjalcem filma Ma Rainey's Black Bottom.

Nadalje je bafta za najboljši produkcijski dizajn šla črno-belemu filmu Hollywoodu Mank režiserja Davida Fincherja, ki je letos v igri za kar 10 oskarjev. Bafto za oblikovanje zvoka je prejel film Sound of Metal, za posebne učinke film Christopherja Nolana Tenet, kot najboljši britanski kratkometražec pa je slavil film The Present.

V Londonu podelili nagrade bafta
74. podelitev nagrad bafta

Najboljši film:
The Father (Oče)
The Mauritanian
Nomadland (Dežela nomadov)
Promising Young Woman (Obetavna mladenka)
The Trial Of The Chicago 7

Glavna igralka:
Bukky Bakray (Rocks)
Radha Blank (The Forty-Year-Old Version)
Vanessa Kirby (Pieces Of A Woman)
Frances McDormand (Nomadland)
Wunmi Mosaku (His House)
Alfre Woodard (Clemency)

Glavni igralec:
Riz Ahmed (Sound Of Metal)
Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)
Adarsh Gourav (The White Tiger)
Anthony Hopkins (The Father)
Mads Mikkelsen (Another Round)
Tahar Rahim (The Mauritanian)

Stranska igralka:
Niamh Algar (Calm With Horses)
Kosar Ali (Rocks)
Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm)
Dominique Fishback (Judas And The Black Messiah)
Ashley Madekwe (County Lines)
Yuh-Jung Youn (Minari)

Stranski igralec:
Daniel Kaluuya (Judas And The Black Messiah)
Barry Keoghan (Calm With Horses)
Alan Kim (Minari)
Leslie Odom Jr. (One Night In Miami…)
Clarke Peters (Da 5 Bloods)
Paul Raci (Sound Of Metal)

Režija:
Another Round (Thomas Vinterberg)
Babyteeth (Shannon Murphy)
Minari (Lee Isaac Chung)
Nomadland (Chloe Zhao)
Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić)
Rocks (Sarah Gavron)

Izvirni scenarij:
Another Round (Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg)
Mank (Jack Fincher)
Promising Young Woman (Emerald Fennell)
Rocks (Theresa Ikoko, Claire Wilson)
The Trial of the Chicago 7 (Aaron Sorkin)

Prirejeni scenarij:
The Dig (Moira Buffini)
The Father (Christopher Hampton, Florian Zeller)
The Mauritanian (Rory Haines, Sohrab Noshirvani, M. B. Traven)
Nomadland (Chloé Zhao)
The White Tiger (Ramin Bahrani)

Fotografija:
Judas and the Black Messiah (Sean Bobbitt)
Mank (Erik Messerschmidt)
The Mauritanian (Alwin H Küchler)
News of the World (Dariusz Wolski)
Nomadland (Joshua James Richards)

Izvirna glasba:
Mank (Trent Reznor, Atticus Ross)
Minari (Emile Mosseri)
News of the World (James Newton Howard)
Promising Young Woman (Anthony Willis)
Soul (Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross)

Izstopajoč britanski film:
Calm With Horses
The Dig
The Father
His House
Limbo
The Mauritanian
Mogul Mowgli
Promising Young Woman
Rocks
Saint Maud