Čolite: film o vzponu petih Bolivijk na najvišji vrh Amerik. Foto: Arhiv FGF
Čolite: film o vzponu petih Bolivijk na najvišji vrh Amerik. Foto: Arhiv FGF

V tekmovalnem delu programa bo v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici na ogled 37 filmov iz 20 držav, in sicer v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Kateri med njimi bodo nagrajeni, bo odločila mednarodna strokovna žirija, ki jo je letos sestavljajo režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini.

V tekmovalnem sporedu si boste lahko ogledali šest celovečernih filmov. Prvi dan festivala bosta v Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu ob 18. uri in 20. uri na ogled Zadnja gora in Sladki rekviem, ki bo drevi tudi uradno odprl festival.

Festival gorniškega filma

Vse informacije o festivalu najdete tu.

Povod za film Sladki rekviem je bil poboj tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La, ki so mu bili priča številni alpinisti z vsega sveta, ki so bili takrat v baznem taboru pod Čo Ojem, po zaslugi Pavleta Kozjeka pa je posnetek poboja prišel v javnost in pretresel svet. Sladki rekviem ganljivo in dramatično predstavlja usodo tibetanskih beguncev, ki so primorani zapustiti družino in domovino ter se odpraviti na težko in nevarno pot prek himalajskih prevalov v Indijo, kjer se njihova nevarnost še ne konča. Zadnja gora predstavlja zgodbo o zimski odpravi na K2, ki ostaja edini himalajski velikan še neosvojen pozimi.

Film Čolite predstavlja zgodbo petih Bolivijk, ki se odpravijo na edinstveno odpravo, na kateri želijo splezati na najvišji vrh v Ameriki in dokazati, da so svobodne in močne. Njihova oprava je nadvse nenavadna, saj so oblečene v tradicionalna pisana oblačila. Teža vode predstavlja zgodbo slepega Erika, ki se je lotil kajakaškega spusta po Grand Canyonu, v Klavirju v Zanskar pa bomo spremljali petinšestdesetletnega uglaševalca klavirjev Desmonda O’Keeffa, ki ga čaka najtežja dostava v življenju: sto let star klavir mora iz Londona spraviti v osnovno šolo v budistični vasi sredi indijske Himalaje.

Sanjska dežela spremlja šestdesetletnega Nilsa, ki je obrnil hrbet družbi in se umaknil v majhno leseno kolibo v norveških gorah. Čeprav bi se rad distanciral od preostalega sveta, je vzel s sabo mobilni telefon in čuti silno željo po stiku z ljudmi.

Na ogled bodo tudi tudi številni srednjemetražni in kratki flimi, med njim trojec filmov slovenskih ustvarjalcev: Smučanje po ognjenem obročju, Ekspedicija in Latok 1.

Zagnali so se koluti Festivala gorniškega filma
Projekt Patan: Neraziskano gorovje v odročni pakistanski dolini, velika, nepreplezana stena in močna ekipa Belgijcev, Francozov in Argentincev, ki posrečeno združujejo raziskovanje, glasbo in zabavo. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier in Carlitos Molina se podajo na avanturo, polno presenečenj, francoskega krompirčka in nepričakovanih zapletov. Foto: Arhiv FGF
Projekt Patan: Neraziskano gorovje v odročni pakistanski dolini, velika, nepreplezana stena in močna ekipa Belgijcev, Francozov in Argentincev, ki posrečeno združujejo raziskovanje, glasbo in zabavo. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier in Carlitos Molina se podajo na avanturo, polno presenečenj, francoskega krompirčka in nepričakovanih zapletov. Foto: Arhiv FGF

Pet predavanj: od Apalaške pešpoti do Himalaje
Kot vsako leto, bodo tudi letos filme spremljala predavanja v Cankarjevem domu. Že danes ob 20. uri (dodaten termin je v sredo ob 16. uri) lahko v Cankarjevem domu prisluhnete Tomažu Jakofčiču, ki bo predstavil svojo prelomne vzpone in odprave. Dokler je mladost dopuščala elastičnost, je kombiniral najvišje gore na svetu s težkim skalnim plezanjem. V istem letu je tako stal na vrhu Everesta in Aconcague, preplezal zahtevno prvenstveno smer v Triglavski severni steni, športno smer čiste desete stopnje (8b) in … dobil prvo hčer. Predstavil bo prelomnice, ki so krojile njegovo filozofijo in način življenja, ter osvetlil zanj prelomne vzpone in odprave, tudi prvi vzpon prek severne stene Gjačung Kanga (7952 m) pred 20 leti.

V torek bo Milan Romih predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman Skozi trave oblakov, v sredo (v četrtek tudi v Radovljici) se boste lahko z Jero Musič odpravili na 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, v četrtek pa bo nastopil Američan Jim Donini, ki se se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije, kjer so legendarne njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, na vrh katerega je opravil celo prvi vzpon. V petek bo sklop predavanj zaključil plezalec David Debeljak, ki se je ravnokar vrnil iz Patagonije.

Utrinke iz filma Klavir v Zanskar. Foto: Arhiv FGF
Utrinke iz filma Klavir v Zanskar. Foto: Arhiv FGF

40 let šole za vodnike v Manangu
V spremljevalnem programu se bomo med drugim vrnili dobrih 50 let nazaj in v družbi takratnih akterjev podoživeli prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969) in spoznali slovensko šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu, ki praznuje 40 let. Leta 1979 je Jugoslavija na pobudo in zaradi ogromnega prizadevanja Aleša Kunaverja v Nepalu zgradila šolo za gorske vodnike, kar ni pomenilo samo zgradbe, ampak tudi in predvsem začetek prenosa slovenskega znanja, saj je bilo nato vse sodelovanje in vodenje popolnoma v slovenskih rokah. Naši prostovoljci – alpinisti in zdravniki – so usposobili več kot tisoč domačinov, da so iz preprostih nosačev postali gorski vodniki.

Nagrajeni filmi bodo v soboto in nedeljo na ogled v Radovljici in Domžalah. Lani je glavno nagrado festival prejel ameriški film Dawn Wall, v katerem sta režiserja Josh Lowell in Peter Mortimer po presoji žirije izrisala izjemen portret življenja v veliki steni.

Začenja se Festival gorniškega filma