"Obožujem neodvisni film. Odraščala sem s sodelovanjem pri neodvisnih filmih. Rada jih gledam. Vsi, ki smo danes tukaj, smo se morali naprezati, da smo lahko uresničili svoje projekte." Foto: AP
Troy Kotsur letos na večini podelitev nagrad piše zgodovino kot prvi nagrajeni gluhi igralec. Foto: AP
Troy Kotsur letos na večini podelitev nagrad piše zgodovino kot prvi nagrajeni gluhi igralec. Foto: AP

Film The Lost Daughter (Izgubljena hči) je na letošnjih nagradah "neodvisnega duha" podrl svojevrsten rekord: postal je prvi Netflixov film z glavno nagrado s tega festivala (čeprav je šlo podjetje lani v boj z Ma Rainey’s Black Bottom in leto prej z Zakonsko zgodbo). "Predvsem bi se radi zahvalili vsem staršem – še posebej mamam –, ki jih je film nagovoril, ki jim je dal občutek, da vidijo svoje občutke na zaslonu," je v imenu ekipe povedala producentka Osnat Handelsman-Keren.

Režiserke prvič v večini
Maggie Gyllenhaal
je domov odnesla nagradi za najboljši scenarij in režijo. V kategoriji režije so bile štiri nominiranke od petih ženske, kar je ravno obratno razmerje od letošnjih oskarjev (za oskarja za režijo je nominirana samo Jane Campion). Poleg Chloé Zhao (Dežela nomadov) in Maggie Gyllenhaal ste v zgodovini nagrad samo dvakrat zmagali ženski: Martha Coolidge leta 1991 (za Rambling Rose) in Sofia Coppola leta 2003 (za Izgubljeno s prevodom).

Režiserka je imela med zahvalnim govorom solze v očeh: "Obožujem neodvisni film. Odraščala sem s sodelovanjem pri neodvisnih filmih, rada jih gledam. Vsi, ki smo danes tukaj, smo se morali naprezati, da smo lahko uresničili svoje projekte."

Ryusuke Hamaguchi je režiral najboljši mednarodni film letošnje podelitve, melanholično dramo Drive My Car. Foto: AP
Ryusuke Hamaguchi je režiral najboljši mednarodni film letošnje podelitve, melanholično dramo Drive My Car. Foto: AP

Še eno nagrado v zanj sijajni sezoni je osvojil Troy Kotsur, prvi gluhi igralec v zgodovini z nagrado independent spirit. (Nagrajen je bil za stransko vlogo v drami CODA). "Čutim lahko duha umetnosti," je Kotsur izjavil v svojem zahvalnem govoru.

Glavni igralski nagradi si je priboril studio A24: Simon Rex je bil nagrajen za film Red Rocket, Taylour Paige pa za črno komedijo Zola, ki je bila sicer največkrat nominiran film letošnjega festivala (nagrajen je bil še za najboljšo montažo).

Svet je v plamenih, mi pa tukaj notri proslavljamo. Umetniki se z veliko težavo prebijajo skozi vse skupaj, zato bi se rad zahvalil vsem v tej kategoriji.

Questlove

Najboljši mednarodni film je postala japonska melanholična drama Drive My Car – čeprav so priznanje, na ogorčenje številnih, podelili med televizijskim premorom za oglase. V prejšnjih letih sta pred kamero manjkali samo nagradi za montažo in fotografijo.

Najboljši dokumentarec je postal Summer of Soul; režiser Ahmir “Questlove” Thompson se je v zahvalnem govoru večkrat poklonil drugim nominirancem. "Svet je v plamenih, mi pa tukaj notri proslavljamo. Umetniki se z veliko težavo prebijajo skozi vse skupaj, zato bi se rad zahvalil vsem v tej kategoriji."

Številni nagrajenci so imeli v mislih ruski napad na Ukrajino. "Rada bi izrazila svojo solidarnost z ljudmi v Ukrajini," je poudarila igralka Ruth Negga, ko je na daljavo sprejela svojo nagrado za stransko vlogo v zgodovinski drami Passing. "Najboljše želje" sta v Ukrajino poslala tudi podeljevalca Nick Offerman in Megan Mullally. "Mislim, da govoriva v imenu vseh tukaj, ko rečeva, da upava na hitro in mirno razrešitev situacije. Natančneje: Putin, od***i in pojdi domov," je bila jasna Mullally; še bolj nedvoumno je bilo, da sta nato oba dvignila sredinca v kamero.