Nemška poslanka je bila tudi nekdanja predsednica odbora za kulturo v Evropskem parlamentu. Kot so sporočili iz pisarne slovenske evroposlanke Tanje Fajon, je Kammerevertova na Evropsko komisijo naslovila obvestilo o skrb vzbujajočih razmerah v slovenski filmski industriji. Poslanka je po zapisu komisarki za kulturo Mariyi Gabriel in komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu sporočila, da Janševa vlada "od začetka svojega nastopa blokira večji delež finančnih transferjev državnega proračuna, namenjenih Slovenskemu filmskemu centru (SFC)".

Številni filmski ustvarjalci niso prejeli plačila za že opravljeno delo, sklenjeno po pogodbi. Foto: BoBo
Številni filmski ustvarjalci niso prejeli plačila za že opravljeno delo, sklenjeno po pogodbi. Foto: BoBo

Ob tem je izrazila prošnjo, naj slovenska vlada v stiku s komisarji, odgovornimi za evropski kulturni in ustvarjalni sektor, poišče rešitve za ta nevzdržni položaj, in opozorila, "da so takšni vladni ukrepi v nasprotju z evropskimi prizadevanji za podporo kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju med pandemijo covida-19, evropskim demokratičnim vrednotam in ustvarjalni svobodi".

V ponedeljek je na premierja Janšo pobudo o položaju slovenskega filma naslovil tudi Nacionalni svet za kulturo. Kot so člani sveta spomnili, je ministrstvo do danes Slovenskemu filmskemu centru (SFC) izplačalo le nekaj več kot 25 odstotkov sredstev, ki so mu v proračunu na voljo v letu 2020.

NSK Janšo in vlado naproša za čimprejšnjo, prednostno obravnavo filmskih projektov, kot je predlagal minister za kulturo Vasko Simoniti, kar bi omogočilo črpanje sredstev še pred zaprtjem proračuna. "Na ta način bi vlada preprečila oz. pomembno ublažila ustvarjalno, eksistenčno in gospodarsko škodo pri številnih slovenskih filmskih projektih in ustvarjalcih kot tudi njihovih mednarodnih partnerjih. Vzpostavila bi možnosti, da se slovenski film v prihodnjem letu zopet postavi na noge," piše v pobudi NSK-ja.

Filmarji ogorčeni nad samovoljnimi odločitvami glede samozaposlenih

V Društvu slovenskih režiserjev so danes v javnem pismu ministru za kulturo Vasku Simonitiju izrazili ogorčenje nad "samovoljnimi odločitvami ministra za kulturo v zvezi s statusi samozaposlenih v kulturi in s pridobitvijo pravice do prispevkov za samozaposlene v kulturi". "Opozarjamo, da niti za izbris Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih niti za zamude z odločbami o pravici do plačila prispevkov ne obstaja pravna podlaga. Omenjena dejanja razumemo izključno kot poskus ustrahovanja."

V Društvu režiserjev so ob tem spomnili, da minister Simoniti že mesece ne zagotavlja izplačil za opravljeno delo filmskih ustvarjalcev, s čimer se Slovenija sramotno uvršča med države, ki ne spoštujejo pogodb in kršijo osnovne elemente vladavine prava, še poroča Radio Slovenija.

Ministrstvo posredovalo zahtevke vladi, ta se nanje še ni odzvala

Kot smo že poročali, so na ministrstvu za kulturo zahtevke za financiranje več kot 30 zastalih filmskih projektov na generalni sekretariat vlade posredovali najprej konec avgusta, nato pa na začetku oktobra. In prav na vladi naj bi se zadeva ustavila. "Vlada je financiranje filmskih projektov potrdila nazadnje 21. aprila letos, od 12. maja do danes pa na potrditev na vladni seji čaka že 33 projektov," so zapisali v Društvu režiserjev in spomnili, da je bilo od 12. maja do danes že "113 vladnih sej, na katerih bi lahko obravnavali in potrdili programe".

Na 48. izredni seji DZ-ja 16. novembra je minister Simoniti na vprašanje poslanca Luke Mesca o stanju slovenskega filma odgovoril, da na ministrstvu ne morejo narediti več, kot so že, in dodal: "Če je stvar pripeljala do tega absurdnega stanja, naj filmarji uberejo še kakšno drugo pot, sodno pot, da se bo ta zadrega pravzaprav premostila in jim šla v prid."

Slovenska filmska produkcija že mesece stoji, več kot 30 projektov, tudi koprodukcijskih, čaka na izplačila po veljavnih pogodbah, po nekaterih ocenah pa na izplačilo v Sloveniji čaka tudi približno 1400 filmskih ustvarjalcev, ki so svoje delo že opravili, so zapisali člani NSK-ja.

Minister Simoniti je deležen številnih očitkov, da se ne zavzema za dobrobit kulturnih ustvarjalcev. Foto: BoBo
Minister Simoniti je deležen številnih očitkov, da se ne zavzema za dobrobit kulturnih ustvarjalcev. Foto: BoBo

Pred tremi tedni smo poročali, da je k pomoči za sprostitev financiranja slovenske nacionalne filmske produkcije evropsko komisarko za razvoj, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Marijo Gabriel pozvalo sedem evropskih poslancev. Podporo slovenskim filmarjem je izrazil tudi predsednik Zveze direktorjev evropskih filmskih agencij – EFAD Luis Chaby Vaz.

Takšno stanje na področju kinematografije je posledica zastoja finančnih sredstev, ki jih je v proračunu za leti 2019 in 2020 sprejela prejšnja vlada, v rebalansu za leto 2020 pa potrdila sedanja. To so izplačila na podlagi že podpisanih pogodb med SFC-jem in producenti v letih 2018 in 2019, ki jih je za potrditev na vladi pripravilo in potrdilo tudi ministrstvo za kulturo.