Izžarevanje, ki ga je Kubrick posnel leta 1980, se je zapisalo med klasike žanra grozljivk. Foto: IMDb
Izžarevanje, ki ga je Kubrick posnel leta 1980, se je zapisalo med klasike žanra grozljivk. Foto: IMDb
Jack Nicholson je v filmu odigral eno svojih najbolj prepoznavnih vlog. Foto: IMDb
Ewan McGregor
Ewan McGregor bo igral odraslega Dannyja, ki s svojimi jasnovidnimi sposobnostmi oziroma "izžarevanjem" neozdravljivo bolnim omogoča pot v mirno smrt. Foto: EPA

Štirideset let po tem, ko je doživel travmo v hotelu Overlook, je zdaj odrasli Danny zaposlen v newyorškem hospicu. Spopada se z izbruhi jeze in alkoholnimi epizodami, s kakršnimi se je tudi njegov morilski oče. Zaradi njih tudi izgubi dar jasnovidnosti, ki ga je rešil v otroštvu, ko pa se odloči za treznost, se mu dar vrne.

Zdaj kot Doktor Spanec (tak je tudi naslov filma in romanesknega nadaljevanja dela Stephena Kinga, v angleščini Doctor Sleep) z njim pomaga neozdravljivo bolnim ljudem in jim omogoča pot v mirno smrt. Naveže tudi stik z deklico Abro Stone, ki ima enak dar kot on. Oba postaneta tarči plemena ljudi s paranormalnimi sposobnostmi, ki ga vodi moški, znan kot Rose the Hat.

Pod Goldsmanovim peresom
Kaj dosti več o filmu v resnici še ni znanega. Napovedana premiera je oddaljena še dve leti, seznam igralske zasedbe pa trenutno premore le McGregorjevo ime. Flanagan je dejavno vpet tudi v pisanje scenarija, ki so ga sicer zaupali Akivi Goldsmanu. Oskarjevec ima v svojem opusu že nekaj priredb knjižnih uspešnic, med drugim roman Čudoviti um, ki mu je prinesel tudi zlati kipec, in Brownovo Da Vincijevo šifro.

King si je film zamislil drugače
Kubrickova filmska priredba zaseda v filmskem svetu približno enakovredno kultno mesto kot izvirni roman, čeprav je King leta 2015 za revijo Rolling Stones priznal, da s filmom ni bil pretirano zadovoljen. Kot pravi, ni bil navdušen nad upodobitvijo Dannyjeve matere Wendy Torrance, kjer film po njegovem mnenju izraža sovraštvo do žensk. Tudi zaradi nezadovoljstva s filmom, ki se je zapisal med žanrske klasike, je pozneje napisal scenarij za televizijsko serijo, ki so jo posneli leta 1997. Kubrickov film so s "samo" 44 prisluženimi milijoni dolarji (posneli so ga za 18 milijonov dolarjev) sprva imeli za polom, danes pa spada med velike žanrske klaske in je eden najbolj citiranih filmov.

Nad nadaljevanjem bdi pisatelj v vlogi izvršnega producenta. Tokrat bo gledal pod prste Flanaganu, ki slovi po grozljivkah, kot sta Preden se zbudim in Hush, pred kratkim pa je na podlagi Kingovega dela Geraldova igra ustvaril priljubljeno Netflixovo serijo. Roman Doctor Sleep je kralj grozljivk Stephen King izdal leta 2013 in je takoj postal prodajna uspešnica.

Prva in predzadnja vloga
Dečka Dannyja Torrancea je v Izžarevanju igral tedaj 6-letni Danny Lloyd. Kubrick je zaradi mladosti na igralca ves čas pozorno pazil, da je nastopal v grozljivki, pa so fantu povedali šele nekaj let po premieri filma. Kljub izredno prepoznavni vlogi in verjetno dovolj dobri odskočni deski za igralsko kariero je Danny posnel samo še en film in pozneje dejal, da ga filmska igra ne zanima. McGregorja bomo kmalu videli v druge vrste priredbi, in sicer Disneyjevi adaptaciji oziroma neke vrste nadaljevanju Medvedka Puja. Tudi v tej igra vsem dobro znanega junaka v zrelih letih, Christopherja Robina, ki se ga Pujeva druščina odloči rešiti iz spon odraslega življenja.