Helena Koder je kot scenaristka in režiserka ustvarila 17 dokumentarnih filmov. Foto: BoBo
Helena Koder je kot scenaristka in režiserka ustvarila 17 dokumentarnih filmov. Foto: BoBo

Prejemnica nagrade Društva slovenskih režiserjev (DSR) za življenjsko delo Helena Koder se je kot scenaristka in režiserka podpisala pod 17 dokumentarnih filmov, v sodelovanju z drugimi režiserji pa je kot scenaristka podpisala 32 dokumentarcev. Glavni producent skoraj vseh filmov je Televizija Slovenija, so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Med njenimi filmi so bili nagrajeni V areni življenja (1984) v režiji Jožeta Pogačnika, Dežela smehljaja (1985) v režiji Mitje Milavca, Magdalenice gospe Radojke Vrančič (1997) in Obrazi iz Marijanišča (2001) v lastni režiji ter film o Edvardu Kocbeku, naslovljen Pesnik v pogrezu zgodovine (2004), ki ga je režiral Miran Zupanič.

Nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo so na drevišnji prireditvi prejeli Katarina Rešek - Kukla za režijo kratkega filma Sestre, Rok Biček za režijo kratkega filma Kazenski strel, Miroslav Mandić za režijo celovečerca Sanremo, Tijana Zinajić za režijo celovečerca Prasica, slabšalni izraz za žensko in Darko Sinko za režijo celovečerca Inventura, so sporočili iz DSR-ja.

Sorodna novica Režiserski ceh za življenjsko delo nagrajuje Maka Sajka

Tokratno komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Urška Kos (predsednica), Bojan Labović in Miha Hočevar.

Štigličeve nagrade podeljujejo od leta 2015. Lani jo je za življenjsko delo prejel Mako Sajko, pred njim pa Ema Kugler, Zdravko Barišić, Karpo Godina, Filip Robar Dorin, Rajko Ranfl in kot prvi Jože Pogačnik. DSR podeljuje Štigličeve nagrade v sodelovanju s Slovensko kinoteko in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Skulpture, ki jih prejmejo nagrajenci, so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica.

Podelitev Štigličevih nagrad