Bil je uvrščen v tekmovalni program evropskih kratkih filmov, kjer je bilo skupno deset filmov.

Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Foto: Ksaver Šinkar
Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Foto: Ksaver Šinkar

"Pred letom dni je film Sestre prav v Franciji začel svojo veliko in pomembno pot in v čast mi je, da leto pozneje še vedno živi in najde pot do src ljudi v Franciji, pa tudi drugod. To, kako so Sestre sprejete, je pokazalo, da se stvari počasi spreminjajo na bolje, da je občinstvo vse bolj senzibilno in vključujoče do vprašanja tem o spolnih identitetah in drugačnih perspektiv. Sestre utirajo pot Fantasy, celovečernem filmu, ki se nadaljuje tam, kjer se Sestre končajo," je ob tem dejala režiserka.

Sorodna novica Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu: "Postavili smo se na zemljevid"

To je že osma nagrada za Sestre. Film je zmagal na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film, med drugim je prejel tudi glavno nagrado na švicarskem festivalu Castellinaria.

Dekleta fantovskega videza, oblečena v ohlapne sive trenirke
"Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja,"
opisujejo film na Slovenskem filmskem centru (SFC).

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarno in Supermarketom, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Selektorji vsako leto izberejo 100 evropskih filmov
Festival v Franciji se osredotoča na evropsko kinematografijo ter mlade režiserje in filmske ustvarjalce. Poteka od leta 1989, selektorji pa vsako leto izberejo 100 evropskih filmov, ki se za nagrade potegujejo v devetih tekmovalnih kategorijah. Hkrati je namenjen srečanjem med občinstvom in filmskimi ustvarjalci in odkriva retrospektive mojstrovin evropske kinematografije, so sporočili s SFC-ja.