Iz nagrajene TV-serije V imenu ljudstva. Foto: SOJ RTV SLO
Iz nagrajene TV-serije V imenu ljudstva. Foto: SOJ RTV SLO

Z nagradami iris se trudi ZFS nagraditi dela slovenskih ustvarjalcev, ki dosegajo avtorske vrednote vizualne in filmske kulture ter zadovoljujejo visoka umetniška in estetska merila.

Priznanja so letos podelili v kategorijah kratki igrani film, dokumentarni film, študentski film (igrani ali dokumentarni film v študentski produkciji) in televizijska serija.

Nagrada iris za izjemen prispevek na področju filmske fotografije je bila posthumno podeljena Marjanu Jelnikarju, "ki je s svojim delom pri scenski tehniki znatno pripomogel pri ustvarjanju podobe filmske fotografije," so zapisali.

Direktor fotografije Tristan Dragan je bil nagrajen za kratki film Thanks for a Ride, so sporočili iz združenja filmskih snemalcev. Iris za dokumentarni film Igral sem se z betonom je prejel direktor fotografije Fabris Šulin.

Iris za študentski film Gmajna so podelili Boju Nuvaku. Iris za glasbeni spot Koala Voice – Vertigo je dobil direktor fotografije Rok Kajzer Nagode. Iris za TV-serijo je šel v roke Mihi Tozonu za serijo V imenu ljudstva. Ta je nastala za RTV Slovenija pod okriljem na razpisu izbrane produkcije skupine Mangart.

Združenje filmskih snemalcev Slovenije, ki se zavzema za napredek in razvoj snemalskega poklica, za spoštovanje etičnih in moralnih načel stroke in za kontinuiran razvoj in kakovost slovenske kinematografije, je strokovne nagrade iris podelilo filmom, ki so bili premierno prikazani v kinodistribuciji ali televizijskem programu med 1. januarjem in 31. decembrom 2020.